1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. POLITSEI SUURENDAS JOOBEKONTROLLIDE ARVU! Viimastel kuudel on politsei kõrvaldanud liiklusest arvukalt joobes juhte
POLITSEI SUURENDAS JOOBEKONTROLLIDE ARVU! Viimastel kuudel on politsei kõrvaldanud liiklusest arvukalt joobes juhte

POLITSEI SUURENDAS JOOBEKONTROLLIDE ARVU! Viimastel kuudel on politsei kõrvaldanud liiklusest arvukalt joobes juhte

Politsei- ja PiirivalveametSelle aasta suvekuudel on korrakaitsjad kõrvaldanud liiklusest 1103 alkoholi tarvitanud juhti. Eile korraldatud „Kõik puhuvad“ reidi raames kontrollisid politseinikud üle Eesti ligi 10 000 autojuhti ning pidasid kinni 40 alkoholi tarvitanud roolikeerajat.

Hea uudis on see,  et viimaste aastate jooksul on politsei suurendanud joobekontrollide arvu aastas 100 000 võrra. Tänavu viie kuuga on politsei kontrollinud 350 000 juhti, mida on arvuliselt enam kui pool kõigist juhtimisõigusega inimestest. Iga päev kõrvaldavad politseiametnikud teedelt keskmiselt paarkümmend juhti ehk ligemale ühe joobes juhi tunnis.

Politsei- ja Piirivalveameti vanemkomissar Riho Tänaku sõnul saab liikluskäitumist järelevalvega küll osaliselt mõjutada, kuid nendib, et parema liikluskultuuri kasvatamisel on vastutusrikas roll kõigil liikluses osalejatel. „Joobes juhtimine peaks olema üheselt mõistetav tabu meie ühiskonnas, mida ei aktsepteerita mitte kellegi seltskonnas ja mitte ühegi autojuhi puhul. Olgugi, et suurem osa inimestest mõistab, et alkohol ja roolikeeramine on pöördvõrdelised mõisted, kohtab siiski veel selliseid autojuhte, kes ei oska ega taha näha uimase peaga sõiduki juhtimisega kaasnevaid ohte. Mõned juhid hindavad oma võimeid ilmselgelt üle ja usuvad pimesi, et nendega sellises olukorras õnnetust ei juhtu. Endiselt leidub neid, kes usuvad, et nende organism suudab üle kavaldada nii füüsikaseadused kui ka inimkeha mõjutavad keemilised reaktsioonid. Alkoholi mõju organismile on aga peaaegu sarnane iga inimese puhul ja mõjutab märkimisväärselt meie koordinatsiooni-, reaktsiooni- ning tähelepanuvõimet. Selle vastu ei saa mitte kuidagi,“ räägib Tänak.

“Rahvusvaheliste uuringute kohaselt on alkoholi tarvitanud juhil 22 korda suurem tõenäosus õnnetusse sattuda, kui kainel juhil. Õnnetuses hukkumise tõenäosus on koguni 200 korda suurem kui kainel juhi,“ juhib Tänak tähelepanu ning rõhutab, et olenemata kogusest on alkoholi tarvitanuna rooli istumine mäng enese ja teiste elu või surmaga.

Head Uudised GoodNews