1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Põltsamaa linnapea kutsub üheksakümne meetri pikkusesse peolauda linna sünnipäevapeole
Põltsamaa linnapea kutsub üheksakümne meetri pikkusesse peolauda linna sünnipäevapeole

Põltsamaa linnapea kutsub üheksakümne meetri pikkusesse peolauda linna sünnipäevapeole

Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots Foto: Põltsamaa raamatukogu
Põltsamaa linnapea
Jaan Aiaots
Foto: Põltsamaa raamatukogu

Neljapäeval 90-aastaseks saava Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots (linnapea ametis 2003. aastast) kutsub linna keskel Põltsamaa jõel asuvale roosisaarele üheksakümne meetri pikkusesse peolauda. Intervjuus Heade Uudiste portaalile iseloomustas Aiaots Põltsamaad  sajanditepikkuse ajaloo ja sügava kultuurikihiga linnana, kus elavad vaimuerksad ja ettevõtlikud inimesed erinevatest põlvkondadest.   

Räägime esmalt 90-meetri pikkusest peolauast 

30. juunil 2016 möödub üheksakümmend aastat päevast, mil linnaõigused said Tapa, Põltsamaa, Tõrva, Türi ja Nõmme (nüüdne Nõmme linnaosa Tallinnas). Sel päeval toimub kontsert Põltsamaa jõele rajatud roosisaarel, kuhu kaetakse ka üheksakümne meetri pikkune peolaud. Söögid ja joogid võib igaüks ise kaasa võtta. Üht-teist pakub ka linnavalitsus koostöös kohalike ettevõtetega. Istumiseks võib tooli, padja või teki ise kaasa võtta. Nautida saab muusikute esinemist. Musitseerib ka Nõmme linnaosa kellade ansambel. Kuulutatakse välja ka arhitektuurikonkursi võitja. Konkursi eesmärk oli leida kaasaegne lahendus Põltsamaa kesklinna kujundusele Eesti vabariigi sajandaks aastapäevaks. Teretulnud on Põltsamaa ja selle ümbruse elanikud, aga ka kaugemad külalised – ruumi jätkub kõigile.

Linna 90. aastapäeva pidustused jätkuvad ka 9. juulil toimuval XXI lossipäeval, kui saab teoks ka üks vahva köievedu.

Kes jõudu proovivad?

Võistlustules on tänavu 90-aastaseks saanud Eesti linnade esindused ja ka võistkond meie Läti sõpruslinnast Skrundast.

Millised on teie enda esimesed mäletused Põltsamaast?

Need meenutused pärinevad viiekümnendate aastate lõpust. Vanaema ja vanaisa elasid Põltsamaa lähedal ja sõitsin koos vanaemaga saani ja hobusega maalt linna. Lapsepõlvest on Põltsamaal meelde jäänud just mitmed majandushooned: ETKVL-i  põllumajanduskombinaat  (tänane AS Põltsamaa Felix), sepikojad, kauplused. Nii toona kui ka tänapäeval on Põltsamaal väga populaarne sõiduk jalgratas. Lahutamatult kuulub  Põltsamaa kokku rahvarohkete suveüritustega.

Kui kaua võiks turistil Põltsamaaga tutvumiseks aega kuluda?

Kui huvi põhjalik, siis vähemalt paar päeva. Ajaloo- ja kultuurikiht on meil päris paks. Meil asuvad lossihoov, kus ka muuseum ja turismiinfopunkt, samuti veinikelder, käsiteokoda, kunstigalerii jne. Ja mõistagi Põltsamaa luterlik kirik – paikonnale väga väärikas märk.

Mõned tähelepanekud Põltsamaa elanikest?

Nad on vaimuerksad ja tegusad. Midagi väga erilist on ehk raske välja tuua. Mõndagi tõestab ehk see, et mitmed endised põltsamaalased hoiavad kunagise kodulinnaga tänaseni tugevat sidet ning toetavad Põltsamaa tegemisi ja arengut.

Mida toob Põltsamaale tulevik?

Põltsamaa on ja jääb Põltsamaaks, piisavalt suureks ja tugevaks tõmbekeskuseks piirkonnale, kus ligi 15 000 elanikku. Muutused kulgevad ajas ja ruumis ja kindlas arengus.

Kuidas aga Põltsamaa lapsed linna tulevikku näevad?

Seda saab igaüks vaadata 1. juunil lastekaitsepäeval avatud näitusel. Lasteaedade, Põltsamaa ühisgümnaasiumi ja huvikoolide poiste ja tüdrukute joonistusi ja fotosid saab vaadata kultuurikeskuses, vaateakendel. Iga noor kunstnik näeb Põltsamaad oma pilgu läbi. Fantaasialend on aga avar.

Jaan-Ivo Lukas

Põltsamaa 90

Head Uudised GoodNews