1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. PÕNEVAD VAATLUSED! Linnuvaatluspäevadel nähti ka aasta lindu kaelus-turteltuvi
PÕNEVAD VAATLUSED! Linnuvaatluspäevadel nähti ka aasta lindu kaelus-turteltuvi

PÕNEVAD VAATLUSED! Linnuvaatluspäevadel nähti ka aasta lindu kaelus-turteltuvi

Foto: Uku Paal
Foto: Uku Paal

Möödunud nädalavahetusel Eesti Ornitoloogiaühingu (EOÜ) poolt korraldatud traditsioonilistel lihavõtte linnuvaatluspäevadel oli esialgse kiirkokkuvõtte tegemise ajaks sisestatud 147 nimekirja, mille koostamisel osales üle 300 vaatleja. Lisaks on osad vaatlejad oma andmed esitanud otse eElurikkuse andmebaasi. Esialgse kiirkokkuvõtte tegemise ajaks oli kirja pandud juba üle 176 000 linnu 160 liigist.

Arvukaimaks kohatud liigiks oli esialgsete tulemuste põhjal suur-laukhani umbes 30 700 isendiga (koos määramata hanedega üle 79 000 isendi). Järgnesid metsvint ligikaudu 12 000 ja hallrästas 8 600 isendiga. Kõige sagedamini kohatud liikideks olid rasvatihane, metsvint, punarind ja hallvares, kes kõik esinesid rohkem kui sajas nimekirjas.

Huvitavamatest liikidest on vaatlejad nädalavahetusel märkinud näiteks lühinokk-hane, punakael-lagle, must-toonekure, puna- ja must-harksaba, väike- ja rabapistriku, soorätsu, sarviklõokese, kaelusrästa, hele-urvalinnu ja keltsalinnu kohtamist. Aasta lindu kaelus-turteltuvi nähti 7 korral, kokku 18 lindu. Traditsiooniliselt kohati mitmeid saabujaid: väike-lehelinnu, metskiuru ja teiste ootuspärasemate liikide kõrval vaadeldi näiteks juba ka üksikuid pääsukesi.

Linnuvaatluspäevade tulemusi oodatakse veel nii interneti kui posti teel 20. aprillini. EOÜ tänab kõiki vaatluspäevadel osalejaid, linnuretkede korraldajaid Hiiumaal, Pärnus, Tallinnas ja Tartus ning Kristjan Adojaani OÜ 5dVisionist elektroonilise vaatlusankeedi eest.

Lihavõtte linnuvaatluspäevi korraldab Eesti Ornitoloogiaühing alates 1998. aastast. Selle eesmärk on tähistada lindude kevadist saabumist ning pöörata tähelepanu meie ümber tegutsevatele lindudele.

Head Uudised GoodNews