1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Positiivse distsipliini õpe Võru lastevanematele
Positiivse distsipliini õpe Võru lastevanematele

Positiivse distsipliini õpe Võru lastevanematele

Positiivse distsipliini õpeVõru linnavalitsuse koostööpartner MTÜ Eesti Ellujäämisselts, kes on lepinguline partner Euroopa elukestva õpingute programmi õpikoostööprojektile „LPD“ – Learning Positive Discipline, kutsub endisi ja uusi huvilisi registreeruma järjekordsele infopäevale, mis toimub 01.12.2014 kell 14 Võru linnavolikogu saalis.

Euroopa organisatsioone ühendava koostööprojekti üldiseks eesmärgiks on pöörata täiskasvanute tähelepanu sellele, kuidas nad suhtuvad lastesse ja nendega suhtlevad. Projekti raames keskendutakse erinevatele tööriistadele ja meetoditele, kuidas lahendada laste käitumisprobleeme suhtlemise ja positiivse distsipliini abil.

Paljud praegused lapsevanemad on kasvanud keskkonnas kus füüsiline karistamine, laksu andmine või tutistamine oli tavakasvatusmeetod. Praegu see enam nii ei ole. Igasugune füüsiline ja emotsionaalne vägivald sealhulgas hooletusse jätmine, lapse tervisele või hariduslikele erivajadustele tähelepanu mitte pööramine on lubamatu. Füüsiline karistamine on kohese mõjuga ja lõpetab soovimatu käitumise ainult hetkeks. Seega võib laps ebasobivat käitumist korrata, lapses kasvab vanema suhtes trots ja suhted halvenevad. Laps õpib, et see kellel on autoriteet, sellel on õigus tarvitada vägivalda. Lapse käitumisele tähelepanuta jätmine on teine äärmus ehk kasvatamatus mida tõlgendatakse kui vabakasvatust, mis tegelikult tähendab, et vanem lükkab vastutuse lapse õlgadele aga laps oma vanuse ja elukogemuse puudumise tõttu ei oska enda huvides temale sobivaid otsuseid teha.

Äärmuslik on ka täielik hoolimatus (laps on näljas, mustad riided, täid vms) või üle hoolitsetus ehk liigse tähelepanuga üle ujutatud laps, kes kodust väljas sellise tähelepanu osaliseks ei saa ja võib hakata selle saamiseks ebasoovitavalt käituma.

Lapsed vajavad oma vanemate armastust, hoolitsust ja tähelepanu sama moodi nagu piiride/reeglite seadmist. Seda on lapsel vaja oma igapäevase tegevuse juures kui ka tulevikus täiskasvanuna.

Eelregistreerimine infopäevale kuni 24.11.2014  785 0924, 529 8472 või katrin.pihlap@voru.ee

Head Uudised GoodNews