1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Ilves andis üle aasta küla tiitli
President Ilves andis üle aasta küla tiitli

President Ilves andis üle aasta küla tiitli

Jaan-Ivo Lukas 

Lustiveres tutvustakse mitmekülgselt rahvakultuuri. Pildil rahvarõivaste näitus Lustivere põhikoolis.

President Toomas Hendrik Ilves osales 9. augustil Saaremaal maapäeva avamisel, kus kohtus maaelu edendajatega ning andis Jõgeva maakonna Lustivere külade piirkonnale üle aasta küla tiitli.

Lustivere Külade Piirkonna kuulutas Eestimaa Aasta Külaks 2013 Riigikogu esimees Ene Ergma, kes on selle tunnustuse pälvijat välja valiva komisjoni esimees.

Liikumine Kodukant külakultuuri valdkonna juht Külli tõstis esile Lustivere kandile omast tihedat koostööd Lustivere kui keskuse ja ümberkaudsete külade Sulustvere, Kaavere, Pudivere, Tõrenurme ja Kaliküla vahel.

Lustivere Külaseltsi liikmed Urve Staub, Sirje Arro ja Riina Paluoja võtavad Saaremaa maavanem Kaido Kaasikult vastu “veereva” auhinna.

“See tagab  elujõu kogu paikkonnale. Kui selgus nominendiks saamine, korraldas Lustivere Külaselts eesotsas Riina Paluojaga kodupaiga atraktiivse ja huvitava presentatsiooni slaidiprogrammi vaatamise jalutuskäiguga  Lustiveres ja ringsõiduga  piirkonna külades, ” lisas ta.

“Mul oli hea meel Lustivere külade esitlusel  osaleda ja seda ka mõnede omapoolsete  soovitustega täiendada, ” ütles Kodukant Jõgevamaa juhatuse liige ja Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt, kes oli ka üks esimesi, kes õnnitles ja kallistas Riina Paluojat Lustiveresse jõudnud tunnustuse puhul.

Lustivere Külaseltsi õnnitleb Aasta Külaks kuulutamise puhul Põltsamaa vallavolikogu esimees Liia Lust

“Aasta Küla aunimetuse jõudmine koduvalda  on meie vallale üks viimase aja paremaid uudiseid, ” arvas  Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson.

“Lustiveres ning ümbruses on korrastatud haljasalad, hoonete ja koduümbrused ning paljugi muud välist ilu. Sisemine ilu väljendub aga kohaliku rahva töökuses, pealehakkamises ja enesetäiendamishuvis.  Nii on lustiverelased ja selle naaberkülade elanikud omandanud erinevaid käsitööoskusi ja muuhulgas õppinud sugupuud uurima. Peetud on külade vahelisi võrkpallivõistlusi ja ka kultuurisündmus “Tantsuga külast külasse”, ” lisas omavalitsusjuht.

“Jõgevamaa külaliikumises on mitmeid pärle , millest üks säravamaid on väärika tunnustuse pälvinud Lustivere. Riina Paluoja, kes on erialalt õpetaja Lustivere põhikoolis, on kaasanud külaliikumisse ka rohkesti noori, ” ütles Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

Eestimaa Aasta Külaks 2013 kuulutatud Lustivere Külade piirkond pälvis auhinnaks 1000 eurot. Raha pärineb Eesti Külaliikumiselt Kodukant  ja Riigikogu Kodukandi toetusrühmalt, mille esimeheks on Ester Tuiksoo ja aseesimeheks Aivar Kokk.

“Olen ka ise Lustiveres käinud ja siit  meeldivaid emotsioone saanud. Poliitikute panustamine külaliikumisse on väga oluline ja nii loodi ka 16- liikmeline Riigikogu Kodukandi toetusrühm, mis koosneb erinevate erakondade liikmetest.  Hea meel on sellestki, et  tänavu sai meeles peetud mitte ainult Eestimaa Aasta Küla vaid ka selle aunimetuse nominente, ” ütles Ester Tuiksoo.

Head Uudised GoodNews