1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Ilves: Eesti IT edu tuleb näidata ja tutvustada
President Ilves: Eesti IT edu tuleb näidata ja tutvustada

President Ilves: Eesti IT edu tuleb näidata ja tutvustada

Foto: Tanel Murd
Foto: Tanel Murd

Eesti e-riik sai alguse kohe iseseisvuse taastamise järel, mil mõtlesime, kuidas 50 aasta jooksul tekitatud mahajäämusest üle saada. IT-valdkonnas olime aga muu maailmaga samal tasemel, olime kõik võrdselt lapsekingades. Eesti tegi varakult õiged otsused ja nii saime e-rongil suhteliselt veduri lähedale, rääkis president Toomas Hendrik Ilves Eesti infoühiskonna parimaid praktikaid koondava e-estonia.com Showroom’i avamisel.

„Eesti oli esimesi valitsusi maailmas, kel oli oma koduleht juba 1993 – samal aastal, mil esimene veebilehitseja, Mosaic, leitutati,“ ütles riigipea, kinnitades: „Eesti on hästi toime tulnud, ja seda pannakse mujal maailmas tähele.“

Ta meenutas, et nüüd hakkab Maailmapank koostama IKT arenguraportit, mis toetub just Eesti mudelile – sellele, mida Eesti on õigesti teinud.IKT-st on saanud ka Eesti enda jaoks meie riigi edu ja tuntuse sümbol, millesse usutakse.

Foto: Tanel Murd
Foto: Tanel Murd

President Ilvese sõnul võiks e-estonia.com Showroom peagi muutuda ka Eesti-Soome demonurgaks, sest Soome valmistub kasutusele võtma Eesti X-tee turvalise andmevahetuskihi lahendust, ning sealt edasi Läänemeremaade demonurgaks.

„Eesti IT edu tuleb näidata ja tutvustada,“ rõhutas riigipea.

Uus Showroom on Eesti IKT Demokeskuse esitluskeskuse järeltulija, mis loodi 2009. aastal seitsme Eesti ettevõtte poolt (MicroLink Eesti, EMT, Elion, Microsoft Eesti, Santa Monica Networks, Datel ja Ülemiste City).

E-estonia.com Showroom’il on kümnest avaliku- ja erasektori esindajast koosnev nõukoda, mida juhib Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka. Keskus asub aadressil Lõõtsa 2a, Tallinnas Ülemiste linnakus.

Head Uudised GoodNews