1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Ilves: Euroopa Liit peab USA ja Aasiaga konkurentsis püsimiseks looma toimiva digituru
President Ilves: Euroopa Liit peab USA ja Aasiaga konkurentsis püsimiseks looma toimiva digituru

President Ilves: Euroopa Liit peab USA ja Aasiaga konkurentsis püsimiseks looma toimiva digituru

President Toomas Hendrik Ilvese avakõne Eesti sõprade rahvusvahelise kokkutuleku sümpoosionil Foto: Raigo Pajula
President Toomas Hendrik Ilvese avakõne Eesti sõprade rahvusvahelise kokkutuleku sümpoosionil
Foto: Raigo Pajula

President Toomas Hendrik Ilves avas täna Riigikogu valges saalis Eesti sõprade rahvusvahelise kokkutuleku sümpoosioni “Quo vadis, Estonia?”, mille teemaks oli sel aastal digitaalne identiteet. Oma avakõnes keskendus riigipea Euroopa ühtse digituru puudustele ning identiteedi küsimustele Internetis.

“Euroopa Liidu probleem seisneb selles, et meil on 28 erineva maksusüsteemiga digiturgu. Liikmesriigid peavad aru saama, et kui me ei tegutse ühtse digituru toimimise nimel, siis kaotab Euroopa majandus konkurentsivõime,” rõhutas riigipea, nentides, et Euroopa jääb sel juhul majanduslikult Ameerika Ühendriikidest ning Aasiast üha enam maha. Riigipea rõhutas, et kuigi alati on mugavam jääda vana süsteemi juurde, oleks ühtne digiturg kasuks kõigile Euroopa Liidu riikidele. “Probleemide lahendamine eeldab aga poliitilist tahet,” lisas ta.

President Toomas Hendrik Ilvese avakõne Eesti sõprade rahvusvahelise kokkutuleku sümpoosionil Foto: Raigo Pajula
President Toomas Hendrik Ilvese avakõne Eesti sõprade rahvusvahelise kokkutuleku sümpoosionil
Foto: Raigo Pajula

President Ilves tutvustas oma sõnavõtus ka Eesti e-teenuste ja e-valitsemise põhimõtteid. Riigipea kirjeldas külalistele Eesti lahendust kodanike identifitseerimiseks Internetis ning peamisi digitaalseid teenuseid nagu näiteks digiallkirjastamine, digiretseptid ja maksude deklareerimine. Tema sõnul poleks riigil võimalik kodanikele neid teenuseid pakkuda, kui kodanikel puuduks usaldus riigi vastu.

Sümpoosioni teiseks esinejaks oli Andreessen Horowitzi partner, bitcoini ettevõtte 21 juht ja Teleporti kaasasutaja Balaji S. Srinivasan, kelle sõnul võtab Internet järjest üle varem riikide poolt pakutud teenuseid ja riigi tähtsus langeb. Srinivasan lisas, et inimesed suhtlevad Internetis ilma piirideta ja veedavad aina rohkem aega virtuaalses maailmas ning võivad tulevikus hakata valima ise riiki, kus nad soovivad elada ja mis vastavad nende väärtustele. Srinivasani sõnul on Eesti riigi e-residentsuse programm selles kontekstis väga nutikas ja ajakohane.

Traditsiooniline Eesti sõprade kokkutulek avati eile EAS-i korraldatud seminariga „Eesti — koht, kus asjad sünnivad esimesena“ ning jätkus õhtul ERSO kontserdiga “Suur suvine kohtumine: Sõbrad”, mida juhatas Neeme Järvi. Täna kohtuvad sõbrad peaminister Taavi Rõivasega ning õhtul toimub Oandu vesiveskis kontsert-vastuvõtt, kus esineb Tõnis Mägi.

Eesti rahvusvaheliste sõprade kokkutulekule kogunes sel aastal üle 150 ettevõtja, teadlase ning poliitiku 24 riigist üle maailm, nende hulgas näiteks USA riigidepartemangu küberteemade koordinaator Christopher M. Painter, Briti parlamendi liige Gordon Marsden, Milaano linnapea Letizia Moratti ning Mitsubishi korporatsiooni juhtkond.

Head Uudised GoodNews