1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Ilves: riigil on kohustus ja võimalused mõjutada kohalikku elu
President Ilves: riigil on kohustus ja võimalused mõjutada kohalikku elu

President Ilves: riigil on kohustus ja võimalused mõjutada kohalikku elu

Linnade ja valdade päeval avakõnega esinenud president Toomas Hendrik Ilves rääkis riigi kohustusest ja võimalusest mõjutada kohalikku elu, et see oleks kestlik ja võimalikult võrdseid teenuseid pakkuv nii suuremates linnades kui ka väiksemates valdades.

Riigipea tõi üheks näiteks Eesti Energia, mille omanik on meie oma riik, öeldes: “Omanik, juriidiliselt nõukogu, on nõustunud Eesti Energia investeeringutega tuhandete kilomeetrite kaugusel Eestist. Ent rahvusliku elektrifirma tuhandeid kliente kodumaal huvitavad hoopis elektriarvete arvutamise põhimõtted ja kasumimarginaali põhjendatus. See, et Eesti Energia teenib kasumit, teeb rõõmu. Ent küsimus on, milline on selle kasumi hind koduturu tarbijale ja kui suurt osa kasumist kasutatakse Eesti-sisese varustuskindluse suurendamiseks, maaliinide väljaehitamiseks ja maaettevõtete liitumise kergendamiseks. Paraku ei ole ma siin märganud Eesti Energia omaniku kindlakäelist tegutsemist. Kahjuks.”

Teise näitena rääkis president Ilves kasumliku Swedbank Eesti otsusest sulgeda kontorid Elvas ja Märjamaal.

“Inimesed on rahulolematud ja kohalike omavalitsuste juhid kurvad, kuid teha pole justkui midagi. Pank otsustab ise, kus kontoreid avab ja kus sulgeb,” kõneles riigipea. “Ühelt poolt see nii ongi. Teisalt aga on Eesti riik sedasama Swedbanki usaldanud ja paigutanud sinna meie avalikku raha. Nii on Swedbank osa enda kasumist teeninud tänu Eesti riigile. See eeldaks suhtumist, mida diplomaatias nimetatakse vastastikuseks mõistmiseks. Ärimaailmas on kasutusel väljend “sotsiaalselt vastutustundlik ettevõte”. Kas meie Riigikogu pädev komisjon või regionaalminister on kohtunud Swedbanki juhtidega ning arutanud, kas Elva ja Märjamaa pangakontorite sulgemisotsus on tõesti lõplik? Mina ei ole sellist teadet ajakirjandusest lugenud.”

Need kaks lugu näitavad riigipea sõnul, et riik jätab kasutamata võimalused või unarusse oma kohustused, kuidas suurematest linnadest eemal elavad inimesed ei tunneks oma elu ääremaastumas.

“Omavalitsused saavad olla siin taganttõukajateks ning julgustan teid seda tegema, nii omavalitsusliitude kui ka parlamendierakondade kaudu,” ütles president Ilves.

Ta kõneles ka sellest, millist linna või valda me jõuame üleval pidada, et kõikjal Eestis oleks hea elada. Liitumine ja koostöö teiste omavalitsustega on võimalus, mida täna üha rohkem arvesse võetakse, tõdes riigipea, soovides kõikidele liitujatele ja liitumist kavandavatele omavalitsustele jõudu, sest nad ajavad õiget asja.

President Ilves meenutas, et tänavu on valimiste aasta, mis Eestis tähendab see tihti panuseid välisele küljele – teed, tänavad, lasteaiad ja kultuurimajad, spordikeskused ja purskkaevud, pargid ja pingid.

“Pidagem aga meeles, et kõik see, mis täna ehitatud, tahab järgmised aastakümned ülalpidamist ja majandamist,” ütles riigipea. “Seepärast kutsun teid kõiki vaatama oma investeeringute plaane ja kavasid laiemalt, mitte vaid ühe valla ja ühe valimistsükli piires.”

President Ilves andis ka soovituse valijaile: “Olge ettevaatlikud, kui teile öeldakse, et midagi on tasuta. Tegelikult ei ole see kunagi tasuta, sest kõik tuleb millegi või kellegi arvelt, mistõttu olge nõudlikud küsima, mille või kelle arvelt teile niiöelda tasuta pakutakse.”

Head Uudised GoodNews