1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid Poolas: Eesti on valmis ÜRO julgeolekunõukogu liikme kohustusteks
President Kaljulaid Poolas: Eesti on valmis ÜRO julgeolekunõukogu liikme kohustusteks

President Kaljulaid Poolas: Eesti on valmis ÜRO julgeolekunõukogu liikme kohustusteks

„Eesti on valmis võtma jaanuaris ÜRO julgeolekunõukogu liikme kohustused ja vastutuse ning jätkama Poola eeskujul seismist tugeva Euroopa Liidu kohalolu eest julgeolekunõukogus,“ lausus president Kersti Kaljulaid täna Varssavis toimunud Liidrite Foorumil, kus arutati Poola ja Eesti eesmärke ÜRO julgeolekunõukogus. President Andrzej Duda andis foorumil Eesti riigipeale üle ÜRO lipu tähistamaks Eestile julgeolekunõukogu Ida-Euroopa riikide grupi liikme teatepulga üleandmist.

„ÜRO julgeolekunõukogul on oluline roll maailmas aset leidvate konfliktide haldamisel ning Eesti soovib anda maailma julgeoleku tagamisse oma panuse. Meie eesmärkideks on ka pöörata rohkem tähelepanu kliimamuudatustest tulenevatele julgeolekuohtudele ja küberjulgeolekule,“ lausus Kaljulaid. Eesti kavatseb ka jätkata Poola tööd Ukraina ja Gruusia küsimuse rahvusvahelise tähelepanu all hoidmisel, lisas president Kaljulaid. Poola oli ÜRO julgeolekunõukogu valitud liige aastatel 2018 ja 2019, Eesti alustab oma kaheaastast perioodi julgeolekunõukogus 1. jaanuaril 2020.

Kahepoolsel kohtumisel Poola riigipeaga arutati riikide kahepoolseid suhteid, koostööd rahvusvahelistes organisatsioonides, regiooni julgeolekut ja Euroopa Liidu idapartnerluspoliitikat. Peatselt möödub 100 aastat Poola ja Eesti diplomaatiliste suhete sisseseadmisest. Kaljulaid ütles, et Eestil ja Poolal on väga hea koostöö rahvusvahelistes organisatsioonides, sealhulgas ka NATO-s, ja Eestil on hea meel, et jaanuarist on Ämaris esimest korda Poola lennuväelased.

President Kaljulaidi sõnul on Poola Eestile olulisim ja suurim väliskaubanduspartner Kesk-Euroopas ning Eesti ettevõtete huvi Poola turu vastu on märgatavalt kasvanud. Eriti suur potentsiaal on koostööl idufirmade valdkonnas.

Päeva teises pooles räägib president Kaljulaid Poola Rahvusvaheliste Suhete Instituudis Kolme Mere Algatusest ja Tallinnas 2020. aasta juunis toimuva tippkohtumise ettevalmistustest. Kolme Mere Algatus ühendab 12 Aadria mere, Läänemere ja Musta mere vahel asuvat Euroopa Liidu liikmesriiki. Selle partnerid on Euroopa Liit, Saksamaa ja Ameerika Ühendriigid. Algatuse eesmärgiks on edendada dialoogi ja majanduskoostööd regiooni energia-, transpordi- ja digitaalsektorite taristute arendamiseks.

Head Uudised GoodNews