1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid riigipeadele Tartus: meid kõiki seob vabadus ja meie riikide iseseisvus
President Kaljulaid riigipeadele Tartus: meid kõiki seob vabadus ja meie riikide iseseisvus

President Kaljulaid riigipeadele Tartus: meid kõiki seob vabadus ja meie riikide iseseisvus

Fotod: Raigo Pajula

„Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul on meile külla tulnud meie head sõbrad, kellega jagame ühiseid väärtusi. Nendegi ajaloos oli sajand tagasi väga oluline ajajärk,“ ütles president Kaljulaid täna Tartusse kogunenud riigipeadele.

“Eesti jagab teiega erilist sidet, mis on sajandi jooksul saanud juurde mitmeid kihte ja ulatub isegi kaugemale kui meie riikide juubelid. See side ei piirdu samuti vaid Tartuga, aga see on olnud suurepärane alguspunt, mis on nüüdseks saanud koostööks paljus – nii digivaldkonnas kui ka traditsioonilisemates tegemistes. On üks eriline asi, mis meid kõiki seob ja see on ühine arusaamine sellest, mida tähendab vabadus ja meie riikide iseseisvus. Ajal, mil meie väärtused ja vabadused on pideva surve all, peame hoidma ühte ja hoidma neid samu väärtusi, mis on meie olemise nurgakiviks,” ütles president Kaljulaid teisele riigipeadele.

Eesti riigipea selgitas, et Tartu ülikool on olnud oluline kese ka teistele rahvastele meid sümboolselt ühte sidudes. „Just ülikool on teinud Tartust selle, mis ta on eestlaste ja kogu maailma jaoks. Tartu on eeskätt nii meie, eestlaste, kui ka Euroopa akadeemilise maailma oluliseks tugipunktiks,“ ütles president Kaljulaid.

Täna on president Kaljulaidi kutsel Tartus Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamas kuus Euroopa riigipead: Gruusia president Giorgi Margvelašvili, Islandi president Guðni Thorlacius Jóhannesson, Leedu president Dalia Grybauskaitė, Läti president Raimonds Vējonis, Poola president Andrzej Duda ja Soome president Sauli Niinistö.

Kõne täistekst SIIT!

Head Uudised GoodNews