1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid: Ühendkuningriigi ja Eesti sõprussuhted on kestnud juba 100 aastat
President Kaljulaid: Ühendkuningriigi ja Eesti sõprussuhted on kestnud juba 100 aastat

President Kaljulaid: Ühendkuningriigi ja Eesti sõprussuhted on kestnud juba 100 aastat

„Hindame Eestis, et Ühendkuningriik on olnud Eesti sõbraks ja liitlaseks juba 100 aastat, “ ütles president Kersti Kaljulaid täna Kadriorus Wessexi krahvi ja krahvinnaga kohtudes.

Kohtumisel räägiti kahe riigi tihedast kaitsekoostööst, mis sai alguse juba sada aastat tagasi, kui Briti sõjalaevastik ja lennuvägi osutasid Eestile Vabadussõjas otsustavat abi. „Ka tänapäeval on heade sõprade ja liitlaste abi sama väärtuslik kui 100 aastat tagasi ja mul on hea meel, et NATO liitlaste suurendatud kohaloleku kaudu on ka praegu tunda Ühendkuningriigi tugevat toetust meie iseseisvusele,“ lausus president Kaljulaid.

Kohtumisel arutati pikemalt veel digiteemasid, sealhulgas Eesti kogemusi e-valitsemise ning küberjulgeoleku valdkondades ning sellealase koostöö arendamist.

Wessexi krahv ja krahvinna on Eestis ametlikul visiidil, et tähistada Eesti ja Ühendkuningriigi 100 aastat kestnud sõprussuhteid. Homme asetavad nad pärja Kaitseväe kalmistul asuvale Vabadussõjas langenute mälestusmärgile, kohtuvad Tallinna Inglise Kolledži õpilastega, avavad Lennusadamas Briti mereväe teemalise näituse, kohtuvad Riigikogu esimehe Eiki Nestori ja peaminister Jüri Ratasega ning istutavad Eesti sajanda aastapäeva puhul Kadrioru parki tamme.

Head Uudised GoodNews