1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President koolilõpetajatele: muutke maailma ja tundke sellest rõõmu
President koolilõpetajatele: muutke maailma ja tundke sellest rõõmu

President koolilõpetajatele: muutke maailma ja tundke sellest rõõmu

Fotod: Arno Mikkor ja Mattias Tammet

President Kaljulaid ütles, et tänased lõpetajad on kõige vabam põlvkond ajaloos, kellele on palju antud ja kellelt ka oodatakse.

Riigipea rääkis sellest, et ees läinud põlvkond andis oma parima, et tänaseid noori eluks 21. sajandil hästi ette valmistada, aga paljusid muutusi ei osatud ka ette näha. „Me oleme muidugi märganud, et tehnoloogiline tsükkel on maailmas lühenemas, aga me ei näinud ette, et meie ühiskondade digivapustus on nii suur. Me seisime selle eest, et teil oleksid Euroopa Liidu põhivabadused, euro ja Schengen, aga me ei näinud ette seda, kui suur saab tegelikult olema teie vabadus tänu sellele, et geograafia on muutunud üsna mõttetuks,“ ütles president Kaljulaid.

„Te olete kõigi aegade kõige vabam põlvkond. Meie ei näinud ette, et paljud teist ei pea tegema isegi seda, mida teadlased on vähemalt terve sajandi pidanud vältimatuks – kogunema ettevõteteks selleks, et teha oma tööd produktiivselt. Teie võite oma häid oskusi müüa mitmetele ettevõtetele korraga,“ rääkis riigipea.

President lisas, et hoolimata sellest, et tulevikku ei osatud ette näha, tehti midagi ka hästi: „Me õpetasime teid austama inimõigusi ja demokraatlikke väärtusi. Ja vaatamata neile kõigile tehnilistele puudustele, mis teile pakutud hariduses on, siis selle asjaga ma usun, oleme me õnnestunud,“ lausus president Kaljulaid. „Ja kui te ei tea, mis on õige tee, siis vaadake kompassi. Vabade demokraatlike riikide kodanike kompass on vabadus ja demokraatlikud väärtused. Ükskõik, milline on ümbritsev tehnoloogiline või majanduskeskkond, alati tuleb jääda inimeseks. Sellest tähtsamat ei ole,“ lisas riigipea.

Head Uudised GoodNews