1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kersti Kaljulaid e-riigist: meie inimeste nõudmised e-teenustele avalikus sektoris on kõrged
President Kersti Kaljulaid e-riigist: meie inimeste nõudmised e-teenustele avalikus sektoris on kõrged

President Kersti Kaljulaid e-riigist: meie inimeste nõudmised e-teenustele avalikus sektoris on kõrged

Eesti e-riigi tugevus ja müüdi alus on meie digitaalne ID ning era- ning avaliku sektori koostöö, aga eduloo jätkumiseks peame küsima, mis saab edasi ja kui palju oleme valmis e-riigi pidamise eest maksma, rääkis president Kaljulaid täna Tallinnas toimunud e-riigi juhtimiskonverentsil.

Eesti erineb maailma teistest riikidest selle poolest, et meie inimeste nõudmised e-teenustele avalikus sektoris on isegi kõrgemad kui erasektoris. E-riigi arengu mootoriks on just meie inimeste erasektori poolt pakutavate teenuste kasutajakogemus ja ootus, et riik suudab sama või paremini, rääkis president Kaljulaid. „Erasektoris toimetavad ettevõtted, kelle võimed on Eesti riigi omadest suuremad, ka uute tehnoloogiate rakendamisel. Kui soovime ka edaspidi saada sama head teenust kui pakub erasektor, siis kui palju oleme valmis selle eest maksma? Kas oleme valmis, et täiesti uuele tehnoloogilisele platvormile üleminek maksab näiteks isegi 10% meie SKT-st? Seda diskussiooni on mõistlik pidada enne, kui niisuguse olukorrani jõudma hakkame,“ lisas riigipea.

E-riigi eetika teemadel tuleks samuti pidada avalikku arutelu senisest rohkem, et inimesed oskaksid teha informeeritud otsuseid ja nõudma õigusi kaitsvat seadusruumi. Seni oleme osanud pakkuda inimestele turvalist e-keskkonda, aga teenuste arenedes peame kogu aeg mõtlema, kuidas selline olukord kestaks, selgitas riigipea. „Riik võtab õiguse koguda inimese kohta teavet. Kellelgi ei ole midagi selle vastu, kui kaks andmebaasi omavahel suhtlevad ja selle tulemusel saab üksi elav pensionär ilma taotlust esitamata toetust. Olukord on juba teine, kui näiteks mittetöötava ja -õppiva noore ukse taha ilmub sotsiaaltöötaja, sest tema andmekogu on kohalikule omavalitsusele näidanud, milline on noore staatus“ rääkis riigipea. „Me räägime proaktiivsest teenusest, aga inimesel peab õigel hetkel olema võimalus ka sellest loobuda. Millal see hetk on?“ küsis Vabariigi President.

President Kaljulaid rääkis ka sellest, et meie oskus masinatega koos elada muutub üha olulisemaks. „Kas robotit tohib lüüa? Kas robotiga tohib teha asju, mida päris inimesega teha ei tohiks? Meil tuleb hakata mõtlema ka selle peale, kuidas selliste uute masinate tulek hakkab mõjutama meie ühiskonna toimimist, meie suhtumist teistesse inimestesse,“ rääkis riigipea.

President Kersti Kaljulaid kõneles täna avalikule sektorile suunatud e-riigi juhtimiskonverentsil „UX TULEVIKKU“.

Head Uudised GoodNews