1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kersti Kaljulaid: lubav õigusruum on oluline
President Kersti Kaljulaid: lubav õigusruum on oluline

President Kersti Kaljulaid: lubav õigusruum on oluline

Fotod: VPK

Vabariigi President pidas täna Soomes rahvusvahelisel tippjuhtide konverentsil Northern Light kõne, milles kirjeldas Eesti reformikogemust viimase 25 aasta jooksul. Oma ettekandes rõhutas riigipea lubava õigusruumi olulisust, mis on olnud läbivalt meie kiire arengu eelduseks.

Iseseisvuse taastamisele järgnevatest aastatest rääkides tõi riigipea välja, et ainus, mida me tärkavate turgudega võrreldes teistmoodi tegime, oli uuenduslik õigusruum. „Ülejäänu jäeti vabaturumajanduse hooleks, sest meil polnud ülereguleerimise jaoks aega. See tekitas majanduskasvu jaoks targa, minimalistliku, kuid piisavalt reguleeritud õigusruumi,“ ütles president Kaljulaid oma kõnes.

Riigipea sõnul on lubav õigusruum olnud aluseks ka hilisematele edukatele uuendustele ja kiirele arengule ning tõi näiteks nii meie geenivaramu kui digitaalse riigi ülesehitamise. „Meie digikeskkond on pigem ennustatav seadusruum kui kõige uuem tehnoloogia. Meie tehnoloogia tuleb ettevõtetelt, riigi asi on vaid õigusruumi loomine. Ja see õigusruum on uute ideede jaoks hädavajalik,“ sõnas riigipea.

President Kaljulaid kirjeldas kõnes ka väljakutseid, mida uued tehnoloogiad ja üleilmastumine riikidele esitab. „Globaalselt ei tunnistata veel, et tehnoloogia on inimesed vabaks muutnud. Enamik valitsusi eeldab, et kodanikul on kindel elukoht ja töökoht, et oleks võimalik koguda makse, ent digiühiskonnas on vaja mõelda hoopis teisiti. Kui teie inimesed töötavad igal pool, kellele peaksid nad siis makse maksma?“ küsis president Kaljulaid ning vastas, et arvatavasti neile, kes pakuvad globaalsete teenustega turvalist sadamat. „On pakiline vajadus mõelda välja uus ja vaba sotsiaalne side riigi ja tema kodaniku vahel, milles riik võtab vastutuse jätkata teenuste pakkumist oma kodanikule, sõltumata sellest, kus ta töötab või kus elab. Vastu saavad kodanikud panustada riigi ressurssidesse vastavalt oma sissetulekutele, sõltumata sellest, millised need on ja kust need on pärit.“

Kõne täisteksti saab lugeda SIIT!

Head Uudised GoodNews