1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kersti Kaljulaid: meie kestvaks kohuseks on hoida vaba Eesti riiki
President Kersti Kaljulaid: meie kestvaks kohuseks on hoida vaba Eesti riiki

President Kersti Kaljulaid: meie kestvaks kohuseks on hoida vaba Eesti riiki

Kenotaaf
Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Täna avati Tallinnas Metsakalmistul mälestuspaik nendele Eesti riigipeadele, kelle viimast puhkepaika ei ole võimalik külastada. President Kersti Kaljulaid ütles avamisel, et vaatamata erimeelsustele oli nende tegevuse ainus eesmärk ja tuum iseseisev Eesti Vabariik ja nüüd on meie kohus seda vaba riiki hoida.

President Konstantin Pätsi rahula kõrvale rajatud kenotaafi ehk hauatähise said Friedrich Karl Akel, Ado Birk, Kaarel Eenpalu, Jüri Jaakson, Juhan Kukk, Heinrich Mark, Ants Piip, Jaan Teemant ja Jaan Tõnisson. „Kõik nad arreteeriti NKVD poolt ja kõik nad hukkusid totalitaarse võõrvõimu käe läbi. Kes lasti maha juba Tallinnas, kes mõrvati või suri GULAG-is või kelle täpne saatus on senini teadmata. Kuid nad kõik olid sada aastat tagasi ühel või teisel moel tegevad iseseisva Eesti riigi loomise juures ning kujundasid hiljem oma tööga meie riigi elu. Nende arvamused vabariigi tulevikust ja ülesehitusest võisid olla küll väga erinevad ning kutsusid esile omavahelisi teravaid vaidlusi, kuid kõigi nende tegevuse eesmärk ja tuum oli üks – iseseisev Eesti Vabariik,“ rääkis president Kaljulaid kenotaafi avamisel ja lisas, et sama eesmärk oli ka Heinrich Marga tegevusel, kes pea nelikümmend aastat töötas eksiilvalitsuses Eesti Vabariigi taastamise nimel ning sai viimase peaministrina presidendi ülesannetes anda taas vabas Tallinnas oma volitused üle uuele põhiseaduslikule riigipeale.

Eesti riigipea rõhutas, et vaba Eesti saab olla vaid demokraatlik, tulevikule avatud ja oma inimestest hooliv ja see kohustus eelkäijate eest nõuab nii riigijuhtidelt kui meilt kõigilt pikka ettepoole vaatamist ja mitte hetkekasuga arvestamist või vaid oma erakonna huvide esikohale seadmist. „Sest ka Lennart Meri on öelnud: „Kui erakonna huvid on esikohal ja Eesti tulevik teisel kohal, võib meil sõit katki jääda.“ Mis on sõidu katkijäämise hind, seda oleme kogenud. Sõidu katkijäämise hind on liiga kõrge, seda teame oma ajaloost,“ lisas Eesti riigipea.

Head Uudised GoodNews