1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. PromFest toob lavale Verdi “Aida”
PromFest toob lavale Verdi “Aida”

PromFest toob lavale Verdi “Aida”

Karan Armstrong 1974
Karan Armstrong 1974

Pärnu rahvusvaheline ooperimuusika festival PromFest toimub tänavu kevadel 22.–27. maini ja toob publiku ette Verdi neljavaatuselise ooperi “Aida”.

Tänavuse festivali aukülaline ja konkursi žürii esinaine on Ameerika sopran Karan Armstrong, kelle karjäär on peamiselt olnud seotud Saksamaaga, kus ta on kahel korral pälvinud kammerlauljatari autnimetuse – 1985. aastal Stuttgartis ja 1994. aastal Berliinis. Koostöös Vanemuise teatriga tuleb ettekandele Verdi “Aida”. Ooperi muusikaline juht on PromFesti kunstiline juht Erki Pehk ja lavasaja teatrikunstnik Madis Nurms. Nimirollis astub üles eelmise Klaudia Taevi konkursi võitja Jomantė Šležaitė Leedust.

PromFesti peamine publikumagnet on algupärane ooperilavastus, kus peaosades astuvad üles eelmiste Klaudia Taevi konkursside parimad lauljad. Varasematel aastatel on lavastatud Verdi “Rigoletto”, Rubinšteini “Deemon”, Bizet’ “Carmen”, Massenet’ “Thais”, Verdi “Attila”ja Rimski-Korsakovi “Tsaari mõrsja”.

Lisaks konkursile ja ooperiproduktsioonile toimuvad festivali raames erinevad kontserdid, millest eksklusiivseim on Ammende villas toimuv, tänapäeva ühe silmapaistvaima baritoni, Sergei Leiferkusi soolokontsert. Lisanduvad veel Karan Armstrongi meistriklass lauljatele Eesti Muusika- ja teatriakadeemias, kinoseansid eelmiste ooperilavastuste videosalvestustega ja Hans Nieuwenhuisi avalik loeng edukaks lauljaks saamisest.

Festival on ellu kutsutud eesmärgiga avardada noorte ooperilauljate loomingulisi võimalusi, tuua Eestisse maailmatasemel artiste ning kujundada Eesti mainet ooperimaailmas, arendada kultuuriturismi ja tõmmata ooperikunsti juurde eelkõige nooremat põlvkonda.

PromFest arenes välja 1996. aastal loodud Klaudia Taevi nimelisest rahvusvahelisest noorte ooperilauljate konkursist, mis on ka praegu festivali peamisi sündmusi. Tänavu toimub konkurss üheksandat korda ja toob Pärnusse enam kui kolmkümmend noort lauljat maailma erinevatest riikidest. Konkursi žürii koosneb maailmamainega ooperi-asjatundjatest – lauljatest, pedagoogidest, dirigentidest, agentuuride ja ooperiteatrite esindajatest. Festivali on külastanud maailmanimed, nagu Barbara Hendricks, Edda Moser, Jevgeni Nesterenko, Ileana Cotrubaș, Teresa Żylis-Gara ja Irina Arhipova.

Festivali korraldab MTÜ PromFest. Peamised toetajad on Pärnu linnavalitsus, Eesti Kultuurkapital ja kultuuriministeerium.

PromFesti kunstiline juht on dirigent Erki Pehk. PromFest on festival ooperimuusikasõpradele, mille kava keskendub peamiselt noortele lauljatele ja publikule.

Head Uudised GoodNews