1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Psycherence pakub võimaluse vaadata seitset lummavat šamanistlikku maali
Psycherence pakub võimaluse vaadata seitset lummavat šamanistlikku maali

Psycherence pakub võimaluse vaadata seitset lummavat šamanistlikku maali

21. septembril Alexela kontserdimajas peetav konverents Psycherence, kus teemaks psühhedeelsed ained ja teadvus, pakub võimaluse vaadata seitset lummavat šamanistlikku maali, mis illustreerivad ka konverentsi infomaterjale.

Värviküllaste maalide autorid on Peruu džunglivisioonide jäädvustaja Pablo Amaringo (1943-2009) ja tema õpilane Andy Derenradi Brasiiliast. Maalid kuuluvad Psycherence`i peakorraldaja Alar Tammingu kogusse.

Tamming õppis nii Tartu kui Tallinna Ülikoolis psühholoogiat, ja tegi oma magistritöö teemal „Aju elektrilise aktiivsuse mõõtmine muutunud teadvuseseisundite korral.”

Näiteks saab aju-uuringutega kindlaks teha, mis ikkagi toimub inimese ajus vaimsete praktikate käigus, mis viivad inimese teisenenud seisundisse, mil inimene tunnetab sügavamalt iseenda olemust ning sidet teiste inimeste, looduse ja kogu universumiga. Uuringud on näidanud kahe ajupoolkera erilist koostööd muutunud meeleseisundi ajal.

Teadvuse seisundit muudetakse väga mitmel viisil alates joogast, meditatsioonist, loitsude laulmisest ja šamaanitrummi mängimisest kuni spetsiaalsete hingamistehnikate ja psühhedeelsete ainete kaasabil toimuvate rituaalideni.

„See kõik on väga paeluv teema, mis on mind viimasel kümnendil viinud kokku rahvusvaheliste ekspertidega, kellest neli pärli kutsusime esinema Tallinna konverentsile,“ selgitas Alar Tamming. Esinema tulevad tuntud antropoloogid Jeremy Narby (raamatu „Kosmiline siug“ autor) ja Luis Eduardo Luna, psühhedeelikumidest räägib Dennis McKenna ja skeptikuid esindab varem parapsühholoogiaga tegelenud Susan Blackmore (raamatu „Meemimasin“ autor).

Tamming tutvus kümmekond aastat tagasi Brasiilias rahvusvahelises teaduskeskuses Luis Lunaga, kes asutas 1985. aastal maalikooli vähekindlustatud lastele. See Amazonase maalikool kannab nime Usko-Ayar, mis tähendab tõlkes Vaimuprintsi. Brasiilias nägi Tamming esimest korda ka Pablo Amaringo maale, millel on jäädvustatud Ayahuasca tee joomise rituaali käigus nähtud nägemused. Inimesed on neis maalides osana džunglist, kus ilmutavad end väeloomad − tiigrid, maod, öökullid − ja vaimolendid. Taustal on taevas, tähed ja planeedid. Kõik see on seotud omavahel ühte sümbolite ja peente mustritega.

„Minu jaoks on nende piltide peamine sõnum universumi ühtsus,“ ütles Tamming. „Nii nagu inimkeha puhul ei saa rääkida, kas tähtsam on süda või aju, nii on tervik ka kogu maailm. Need maalid on tehtud pikkade kuude jooksul, kiht-kihilt, klassikalises stiilis. Tänapäeval on inimestel ajapuudus, ka muuseumis joostakse ühe pildi juurest teise juurde, aga nende maalide jaoks tuleb võtta aega, istuda ja vaadata, teemasse süveneda.“

Tookord Brasiilias õnnestus tal osta kaks Amaringo maali ja hiljem ka meistri andeka õpilase Andy Derenradi mõned maalid, mis on nüüd esmakordselt ja ainult sellel ühel konverentsipäeval Alexela kontserdimajas näitusel väljas.

Amazonase nägemuskunstist on saanud omaette kunstivool, mida viljelevad paljud sealsed kunstnikud. Ayahuasca (ümbersünni tee) joomine annab inimestele sarnaseid visioone nende kohast maailmas, teerituaal on osa sealsete põlisrahvaste kultuurist.

Rohkem infot konverentsi kohta leiab SIIT

Aita Nurga Toimetaja