1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. PÜHENDUS VENE KOGUKONNALE! Külasta väljapanekut sajanditagusest vene kogukonna elust
PÜHENDUS VENE KOGUKONNALE! Külasta väljapanekut sajanditagusest vene kogukonna elust

PÜHENDUS VENE KOGUKONNALE! Külasta väljapanekut sajanditagusest vene kogukonna elust

Head uudisedTallinna Vene Muuseumis (Pikk tn 29a) saab tutvuda näitusega „Mööda Revali tänavaid“, mis on pühendatud Tallinna vene kogukonnale 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi alguses.

Näitusekülastajad saavad teha kaasahaarava jalutuskäigu Vene turult mööda Jaani tänavat kuni Peetri platsini – tänapäevaste nimede kohaselt Viru väljakult mööda Pärnu maanteed Vabaduse väljakuni.

Näitusele on välja pandud rohkem kui 200 eksponaati, milleks on riideesemed, mööbel, lauanõud, tarbeesemed, juveelid, rahatähed, linna kaardid ja plaanid, samuti üle 80 vanaaegse foto Eesti Ajaloomuuseumi, Tallinna Linnamuuseumi, Tallinna Vene Muuseumi, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi, Tallinna Linnaarhiivi, Eesti Riigiarhiivi, Eesti Filmiarhiivi, Tallinna Keskraamatukogu ja Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu kogudest, mis räägivad 19.-20. sajandi vahetuse Revali arhitektuurist, kultuurist ja olmest.

Esmakordselt on Eestis ühes muuseumis välja pandud tavatult laia diapasooniga kogu vene kultuuri Eestis puudutavaid muuseumieksponaate, mis kuulusid vene inimestele ja on valmistatud Venemaal või Revalis. Muuhulgas saab näha vene kindral-adjutandi mundrit ja ohvitseri paraadmütsi 19. saj. lõpust, Nikolai Gümnaasiumi vormimütsi aastast 1915, Aleksandri Gümnaasiumi vihikuid ja päevikuid aastaist 1913-1914, nahast kindaid, Revalis elanud Maria Sapožninale kuulunud prosse ja binoklit perioodist 1900-1910, Revalis asunud Grigori Beljagini ja Vladimir Grigorjevi kondiitriäride plekist maiustuste- ja teekarpe.

Näitust ilmestavad kubermangulinna Revali ajastutruudes kostüümides elanikud – kaupmehed, tavalised linnakodanikud, intelligentsi esindajad ja kõrgklass. Saab näha riideesemeid ja aksessuaare: pluuse ja peleriine, seelikuid ja pükse, jalanõusid ja kindaid, silinder- ja õlgkübaraid, lehvikuid, vihmavarje, raha- ja käekotte, ehteid, samuti tänaseks päevaks unustuste hõlma vajunud majapidamistarbeid – söetriikraudu ja petroolilampe, messingust samovare ja õmblusmasinaid.

Ekspositsiooni väärikaks taustaks on panoraamfotod vanaaegsetest linnavaadetega ja linnaelanike portreed, paarisfotod ühest ja samast kohast enne ja nüüd. Spetsiaalselt näituse tarbeks loodi ka 40-minutiline vaatefilm, mida demonstreeritakse muuseumihoone keskaegsesse külalistetuppa paigutatud kinosaalis.

Ekspositsioon hõlmab nelja saali ja on üles ehitatud nii, et igaüks leiaks midagi talle omast ja huvipakkuvat. Külastaja saab kulgeda läbi kärarikka Vene turu, osaleda õppetunnis Aleksandri Gümnaasiumis või kontserdil Revali Vene Seltskondliku Kogu hoones, piiluda õmblustöökotta, imetleda Revali moodsaid daame ning võtta osa ajastutruu interjööriga perekondlikust teejoomisest.

Head Uudised GoodNews