1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Raadiomajas tähistatakse kunsti 1 000 051 sünnipäeva
Raadiomajas tähistatakse kunsti 1 000 051 sünnipäeva

Raadiomajas tähistatakse kunsti 1 000 051 sünnipäeva

Raadiomajas tähistatakse kunsti 1 000 051 sünnipäevaKlassikaraadio ja kunstirühmitus Artishok korraldavad reedel 17. jaanuaril raadiomajas improvisatsioonilise kontserdi “Artsi sünnipäev 2014 – MIMprojekt ja Kosmiline heli”. Stuudiokontsert on osa EBU raadiojaamade ühisettevõtmisest „Art’s Birthday“.

Korraldajate kirjeldus kontserdist on iseäralik. Nimelt toetuvad nad teadmisele, et aikido looja Morihei Ueshiba olevat öelnud: kui tal on vaja vastast lüüa, siis teeb ta seda kõige suurema kättesattuvaga – Maaga. MIMprojekti uues aktsioonis lüüakse aga heli järgmise võimaliku suure objektiga – Kuuga. MIMprojekti muusika põrkab vastu Kuud ja tuleb sealt tagasi. See võtab aega ja tulemuseks on suurim kättesaadav kajamasin.

“Sisuliselt toimub midagi sellist – ilmub muusik, juhe käes: “Kus mu efektiplokk on?” “Siin,” öeldakse talle, ja ühendatakse ta Kuu külge,” selgitab Klassikaraadio kunstisaate “Kunstiministeerium” juht Maarin Mürk.

Kontsert koosneb sellistest elementidest: Kuu (1tk), raadioteleskoop (2tk), 2.32 GHz saatja (1tk), vokaal-instrumentaalansambel (1tk), internetiühendus (1tk).

Sündmust saab jälgida videos ERRi kultuuriportaalist kultuur.err.ee või Klassikaraadiost reedel 17. jaanuaril kell 21 – 22.

1963. aastal teatas Fluxuse kunstnik Robert Filiou: “Kunst sündis täna, 17. jaanuaril, miljon aastat tagasi.” Filiou soostus ka täpsustama, kuidas kunst sündis – nimelt pillas keegi kuiva käsna veeämbrisse. Enne seda polnud kunsti olemas, pärast seda oli kunst olemas. Filiou tüüpiliselt fluksuslikust naljast on tänaseks välja kasvanud võrgustik, mis igal aastal 17. jaanuaril edastab raadioeetri vahendusel sünnipäevatervitusi kunstile. Tänavu saab kunst juba 1 000 051 aastaseks.

Head Uudised GoodNews