1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rakvere linna Kroonimärgi saavad Andres Sõber, Jüri Takjas ja Maaja Valter
Rakvere linna Kroonimärgi saavad Andres Sõber, Jüri Takjas ja Maaja Valter

Rakvere linna Kroonimärgi saavad Andres Sõber, Jüri Takjas ja Maaja Valter

Andres Sõber

Rakvere Linnavalitsus otsustas anda Rakvere linna teenetemärgi Kroonimärgi tänavu BC Rakvere Tarvas korvpalliklubi peatreenerile Andres Sõbrale, Rakvere Muusikakooli õpetajale Jüri Takjasele ning Rakvere kauaaegsele matemaatikaõpetajale Maaja Valterile.

Rakvere Kroonimärgid antakse üle Rakvere linnavolikogu esimehe Mihkel Juhkami ja Rakvere linnapea Toomas Vareki pidulikul Eesti Vabariigi vastuvõtul Aqva hotel ja spa konverentsikeskuses 22. veebruaril.

Kolmkümmend aastat korvpallitreeneri ametit pidanud Andres Sõber on teinud väikelinna korvpalliklubist BC Rakvere Tarvas seitsme aastaga Eesti ühe tugevama korvpallimeeskonna, kel on oma kaalukas sõna öelda vabariiklikel tiitlivõistlustel. Tänu Rakvere Tarva edule on korvpall muutunud Rakveres ja Lääne-Virumaal väga populaarseks spordialaks ning sagedaseks jututeemaks. Põnevad korvpallilahingud on toonud saalid rahvast täis, huvilisi sõidab mänge vaatama nii lähedalt kui kaugelt.

Jüri Takjas

2009/2010. korvpallihooajal viis treener Andres Sõber Rakvere Tarva Eesti meistriliigas finaali, kus pingelistes lõpumängudes tuli lõpuks alistuda Tartu Rockile. Mulluse eduka hooaja eest, kus Tarva saavutusteks olid Eesti karikavõistluste esikoht, Balti liiga karikaturniiri võit, Balti liiga teise divisjoni hõbe ning Eesti meistrivõistluste pronks, pärjati BC Rakvere Tarvas Lääne-Virumaa parimaks võistkonnaks.

Andres Sõber on BC Rakvere Tarvas peatreener alates 2006. aastast, aastatel 2005-2006 oli ta Rakvere Palliklubi peatreener.

Rakvere Linnavalitsus on tunnustanud Andres Sõbra teeneid Rakvere korvpallielu edendamisel 2010.aastal Rakvere aumärgiga Vallimäe medal.

Maaja Valter

Rakvere Muusikakooli pedagoog, puhkpilliosakonna juhataja Jüri Takjas on üles kasvatanud kümneid heal tasemel saksofoni- ja flöödimängijaid, kellest paljud on saavutanud häid kohti mitmetel konkurssidel. Ta on juhatanud 20 aastat Rakvere Linnaorkestrit ning viinud selle kõrgele tasemele. Ta on ka Rakvere Saksofonikvarteti asutaja ja juht. Koos oma õpilastega on Jüri Takjas moodustanud Rakvere Muusikakooli Saksofonikvarteti, mis on edukalt esindanud kooli paljudel kontsertidel ja võistlustel ning salvestanud ka plaadi. Jüri Takjas on teinud hulgaliselt seadeid nii Rakvere Linnaorkestrile kui ka Virumaa Kammerorkestrile, on olnud pedagoogiks üleriigilistel saksofonipäevadel ja suvekoolides, asutanud ja juhatab ka Uhtna Pasunakoori ning õpetab Rakvere Muusikakooli kõrval Kuusalu Kunstidekoolis. Jüri Takjas on professionaalne pillimees ning kahtlemata Rakvere linna olulisemaid muusikuid, kes on autoriteetne ja kolleegide poolt hinnatud pedagoog, kelle õpilastele võib alati kindel olla.

Rakvere matemaatikaõpetaja Maaja Valter on tunnustatud maatemaatikaõpetaja, kelle käe all on sirgunud arvukalt õpilasi nii Rakvere Gümnaasiumis kui Rakvere Eragümnaasiumis, kes on edukalt osalenud matemaatika-alastel konkurssidel ja olümpiaadidel.

2008. aastal anti Maaja Valterile Rakvere Gümnaasiumi vilistlaste poolt Ado Pajo mälestusmedal.

Aastaid (1994-2007) on olnud Maaja Valter kujundanud õppealajuhatajana Rakvere Gümnaasiumi nägu.

Alates 2007. aastast töötab  Maaja Valter Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna inspektor, kes lisaks inspektori ülesannetele teeb järjekindlalt põhjalikke ülevaateid olümpiaadidest, lõpueksamitest, koordineerib maakonnas ainesektsioonide tööd ning populariseerib maakonnas loodusteadusi koostöös Tartu teaduskooliga. Ta aitab aktiivselt kaasa matemaatikaõpetajate tegemistele (suvekoolid jm) Lääne-Virumaal.

2010. aastast töötab ta matemaatikaõpetajana Rakvere Eragümnaasiumis.

2012. aastal tunnustati Maaja Valterit Gerhard Rägo medaliga silmapaistvate teenete eest õpetajatöös ning  väljatöötamise ning tõhusa kaasabi osutamise eest matemaatika õpetamise täiustamisel Eesti koolides.

Rakvere linna teenetemärk antakse füüsilisele isikule Rakvere linnale osutatud eriliste teenete eest. Teenetemärgi nimi on Rakvere Kroonimärk. Teenetemärki antakse üks kord aastas ja kuni viiele isikule. Teenetemärgi saajate nimed kantakse Rakvere linna auraamatusse.

Head Uudised GoodNews