1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rakveres avati eile Eesti taasiseseisvumisaja esimene Tavandimaja
Rakveres avati eile Eesti taasiseseisvumisaja esimene Tavandimaja

Rakveres avati eile Eesti taasiseseisvumisaja esimene Tavandimaja

Piduliku lindi lõikasid läbi linnapea Toomas Varek, arhitekt Reio Avaste, tellija esindaja Üllar Vaserik ja ehitaja esindaja Raivo Saremat.

„Tavandimaja kujundamisel on omavahel läbi põimitud lihtsa klassikalise Eesti maa-arhitektuuri elemendid väärika esindusliku sakraalarhitektuuri omadega, et leida tasakaalukas üleminek mitmes mõttes. Kalmistult linnakeskkonda ruumilise objektina ja olevikust igavikku selles toimuvate tseremooniate toimumispaigana. Lihtsa, kuid mõjuva vormi ja naturaalsete materjalidega peaks hoone seisma vaikse ja mõtliku toena inimestele nende tõsistel hetkedel,” iseloomustas hoone arhitekt Reio Avaste avamisel hoonet.

Rakvere Tavandimaja sisseõnnistamisjutluses rõhutas EELK Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu paiga olulisust Rakvere linnaruumis  ning mõtiskles oma jutluses kahe maailma, surma ja elu igavikulise kestvuse üle.

Avatav  Rakvere Tavandimaja  paikneb Rakvere linnakalmistuga  piirneval kinnistul. Rakvere linnakalmistu pühitsemine toimus 29. aprillil 1806. Tänini säilinud raudväravad valmistas Rakvere sepp Schmiedeberg  aastatel 1864.-1865.a. Rakvere linnakalmistu on viimaseks puhkepaigaks väga paljudele Rakvere linna ja Virumaa elus tähtsat osa etendanud hariduse- ja kultuuritegelastele, teadlastele, vabadusvõitlejatele.

Head Uudised GoodNews