1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. RAUA NEEDMINE! Kadri Voorand & Estonian Cello Ensemble hakkavad rauda needma
RAUA NEEDMINE! Kadri Voorand & Estonian Cello Ensemble hakkavad rauda needma

RAUA NEEDMINE! Kadri Voorand & Estonian Cello Ensemble hakkavad rauda needma

Kadri Voorand
Kadri Voorand

Äsja Viljandi folgilt saabunud Kadri Voorandil on käsil juba uus pöörane väljakutse – nimelt on Kadril koos Estonian Cello Ensemble’ga ees ootamas suvekontserdid pealkirjaga „Eesti kuld”, kus lisaks Voorandi enda loomingule tuleb esmakordselt tšellodega esitamisele ka Veljo Tormise „Raua needmine”.

Kuulda saab ka Eesti Kontserdi konkursi „Labor 2015“ võitja Aleksandr Žedeljovi uudisteosed tšellodele ning töötlused Tõnu Kõrvitsa, Heino Elleri ning Cyrillus Kreeki muusikast.

Nagu kontserdi pealkirigi ütleb, koosneb kava parimast Eesti muusikast, mis on spetsiaalselt kirjutatud või seatud saabuvateks kontsertideks. Esitlusele tuleva repertuaari iseloomustamiseks ütleb tšelloansambli liige Andreas Lend:„Otsisime ühelt poolt muusikat, mis on ennast juba tõestanud, ent soov oli lisada ka uusi nüansse ja värve. Seniste proovide põhjal võin öelda, et oleme juba kaugemale jõudnud kui esialgu ette oskasime kujutada“.

IMG_9975
Estonian Cello Ensemble

Kontserdi üheks teoseks on näiteks Veljo Tormise „Raua needmine”, mille seadis samuti ideest vaimustunud helilooja Rasmus Puur. „Meile meeldis ka tänapäeva maailma poliitilist situatsiooni arvestades teose sõjavastane sõnum, et inimkond peaks säilitama oma võimu tehnika (raua) üle ja kasutama seda ainult loovatel, mitte purustuslikel eesmärkidel”, ütleb Andreas.

Kontsertidele lisab põnevust veel avastamata kontserdipaik – Rahinge Kuppel. Muusikuid köitis antud hoone juures just keraja kuju poolt tingitud ainulaadne akustika, mis tekitab nii publikule kui lavalviibijatele ainulaadseid kõlaefekte.

Kontserdid toimuvad 4.augustil Tartumaal, Rahinge Kuplis ning 7.augustil Tallinnas, Katariina kirikus.

Head Uudised GoodNews