1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RAVIKINDLUSTUSMUDEL I Kersti Kaljulaid: solidaarne ravikindlustusmudel on otseselt tulenev Eesti põhiseadusest
RAVIKINDLUSTUSMUDEL I Kersti Kaljulaid: solidaarne ravikindlustusmudel on otseselt tulenev Eesti põhiseadusest

RAVIKINDLUSTUSMUDEL I Kersti Kaljulaid: solidaarne ravikindlustusmudel on otseselt tulenev Eesti põhiseadusest

“Eestis on solidaarne ravikindlustusmudel otseselt tulenev meie põhiseadusest. See on põhiseaduse paragrahvis, mis ütleb, et kõik on seaduse ees võrdsed – sõltumata sellest, milline on olnud nende rahaline panus riigi pidamisse või sotsiaalne positsioon,” lausus president Kersti Kaljulaid täna Tartu Tervishoiu Kõrgkooli lõpuaktusel.

Tundub, et euroopalik riigipidamise mudel, kus õigus arstiabile on tagatud lausa põhiseadusega, toimis sel kevadel paremini kui need mudelid, kus igaühele osutatav abi sõltub tema isikliku ja otsese finantspanuse suurusest, lausus riigipea, lisades et inimõigused, meie kõikide põhiõigused on õdede töö pärisosa. “Õdede tööks on aidata märgist sõltumata. Riigijuhte. Tippjuhte. Kurjategijaid. Elu heidikuid. Kõige vahetumal moel sunnib teie ametieetika teid tihti mõtlema ühiskonnaelu paradokside üle ja siis neid kõrvale heites minema appi igale inimesele,” lausus president Kaljulaid.

“Ka sellel nädalal on meie Riigikogus peetud debatti, kas kõikide inimeste põhiõigused ikka on võrdsed. Kas alaealine peaks saama psühhiaatrilist abi sõltumata oma vanemate tahtest? Kas noore soovi saada abi peab raamistama tema võimaliku soolise sättumuse või soolise identiteedisegaduse kaudu? Imelik mõeldagi, et selline kummaline seos kellelegi pähe tuleb. Aga ta tuleb,” ütles riigipea.

President Kaljulaidi sõnul jõuavad paljud ühiskonna ülivalusad teemad õdedeni kogu oma tooruses: “Te peate olema väga tugevad, et tõepoolest igal hetkel meeles pidada – universaalsed õigused on tõepoolest universaalsed, võõrandamatud, tõve poolt hävitamatud. Haigel inimesel on samasugused õigused nagu tervel. Teie teate seda, teie saate aidata seda ühiskonnale alati meenutada.”

Riigipea sõnul on ta alati toetanud lähenemist, et ka ühiskonnas eriti vajalike töötajate – meditsiinitöötajate – õigus tööjõu vabale liikumisele on sama võõrandamatu kui ehitajate või põllutööliste oma. “Kui Eesti koolidest tulevad väga head arstid ja õed, siis võime püüda lihtsalt neid ameteid õpetada rohkematele inimestele. Seda peaksime püüdma, selle asemel et rõhuda kohusetundele ja veenda kõiki terve elu Eestis töötama,“ lisas president Kaljulaid.

Riigipea sõnul ei peaks me taunima seda, kui inimene tahab kasutada meile kõigile tagatud põhiõigusi, muuhulgas ELi vaba tööjõuturgu. “Õppige, katsetage elu siin ja seal, on meie otsustajate töö teha nii, et Eesti töötingimused oleksid ahvatlevad. Teie otsused peavad olema vabad, kantud sellest, kas te näete enda jaoks olulist siin ühiskonnas või mujal vabas maailmas. Just see vabadus otsustada panebki pingutama meie riigielu korraldajaid selle nimel, et te otsustaksite võimalikult tihti töötada siin,” lausus president Kaljulaid.

Head Uudised GoodNews