1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Reedel avatakse Kuressaare kindluses taastatud pukktuulik
Reedel avatakse Kuressaare kindluses taastatud pukktuulik

Reedel avatakse Kuressaare kindluses taastatud pukktuulik

Fotod: Tõnu Sepp

10. augustil kell 17.00 avatakse Kuressaare kindluse läänebastionil taastatud pukktuulik. Seal 17. sajandil asunud tuuliku taastamine on Saaremaa Muuseumi, Tuulikute Meistrikoja ja Altia Eesti AS-i ühisprojekt vabariigi 100. aastapäeva tähistamiseks, teatasid koostööpartnerid.

Avamine toimub Kuressaare merepäevade raames ning tegu on avaliku üritusega, kuhu on kõik külalised teretulnud.

Reedel ütleb avasõnad veskimees, sõna võtavad Saaremaa Muuseumi juhataja Rita Valge, tuulikute ekspert ja arhitekt Mihkel Koppel, Altia Eesti AS-i tehase juht Urmas Piilberg, rahvusvahelise veskiühingu (International Molinological Society) president Willem van Bergen ning tuulikumeister Viktor Tammsaar. Avamisele oodatakse ka esimest veskilist viljaga, külalisi tervitab lõõtsamees Viktor Ilvest ning kõik saavad kaeda tuulikut nii seest kui ka väljast.

Tuuliku püstitamine algas juuli alguses, mil valmis tuuliku jalg ning hiidlasest tuulikumeister Viktor Tammsaar hakkas koos abilistega paigaldama tuuliku karkassi, tiibu, võlli ja teisi osasid.

Saaremaa Muuseumi andmetel oli tuuleveski tavapärane Kuressaare kindluse osa. On teada, et 17. sajandil asus see praegusel läänebastionil, mis tollal kandiski Veski bastioni nime. Läänebastionil paiknenud tuulik hävis hiljemalt 1711. aastal. 1787. aastal ehitas kohalik kaupmees Jelisar Beloussov tsiviilteenistuse valitsuse loal põhjabastioni suurtükitorni müüridele uue hollandi tüüpi tuuliku. Tuulik püsis sellel kohal 18. novembrini 1795, mil see hävis tulekahjus.

Saaremaa Muuseumi, Tuulikute Meistrikoja ja Altia Eesti AS-i eesmärgiks oli ehitada üles ajastutruu pukktuulik, kasutades ajaloolisi jooniseid ja kirjeldusi. Tuulik taastati täielikult koos sisseseadega, et seal saaks jahu jahvatada.

Kuressaare tuulik on järjekorras juba kuues, mis saab uue elu Altia Eesti AS-i ning selle kaubamärgi Saaremaa Vodka toel. Ettevõte on alates 2013. aastast toetanud Saaremaa sümboliks peetavate tuulikute taastamist ning eksponeerimist kui pärandkultuuri tutvustavaid turismiobjekte. Koostöö tulemusena on seni täielikult restaureeritud viis Saaremaa tuulikut – Ennu küla Jaagu tuulik (2013), Kuusnõmme küla Ilaste tuulik (2014), Kõruse küla Kivestu talu tuulik (2015), Liiva-Putla külas Grepi tuulik (2016) ning eelmisel aastal taastati tuuleveski Leisi vallas Paaste külas. Peale nende toetas Altia Leedri küla tuuliku taastamist.

Head Uudised GoodNews