1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Riigikogus avatakse täna näitus rahvuslikust tekstiilist
Riigikogus avatakse täna näitus rahvuslikust tekstiilist

Riigikogus avatakse täna näitus rahvuslikust tekstiilist

Toompea lossi 3. korruse kunstisaalis avatakse kell 12 Eesti rahvusliku kultuuripärandi ja traditsioonilise käsitöö näitus.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul on Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava rahvusliku tekstiili eriala üliõpilaste tekinäitus kujukas näide, kuidas hoitakse au sees ja säilitatakse meie esivanemate loodud varandust. „Näitus annab esivanemate käsitööpärandile uue elu,“ ütles Nestor.

Näitusel on eksponeeritud kangakudumise õppeaines telgedel kootud villased koopiatekid, mis on valminud traditsioonilisi tehnikaid, materjale ja töövahendeid kasutades. Kangastelgedel kootud mustrilised tekid on valmistatud muuseumis säilinud terviklike tekkide või tekikatkete põhjal. Originaalid asuvad Eesti erinevate muuseumite tekstiilikogudes.

Näitusel väljapandud sõbakirjalist tekki iseloomustavad sissekirjatud mustritriibud. Erinevad kirjad on saanud rahvapäraseid nimesid linnu- ja loomariigi esindajate või majapidamises kasutatavate esemete järgi. Nii tuntakse näiteks sitika-, saehamba-, tünni- ja lauajalakirja, pääsusaba- ja kalasabakirja. Selliseid tekke on kootud kõikjal Eestis.

Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond uurib ja säilitab Eesti käsitööpärandit ning seob seda nüüdisaegse kultuuriga. Osakonnas on võimalik omandada pärandtehnoloogia rakenduskõrgharidus, mis hõlmab kolme eriala – rahvuslik tekstiil, ehitus ja metallitöö –, ning pärandtehnoloogia magistrikraad.

Rahvusliku tekstiili erialal õpitakse tundma Eesti tekstiilipärandit ja traditsioonilisi käsitöötehnikaid, materjale, värve ja mustreid. Tihtipeale külastatakse muuseume ja taastatakse vanu käsitöötehnikaid otse muuseumiesemetelt. Etnograafilist ainest ning naturaalseid ja kvaliteetseid materjale kasutades soovitakse väärtustada materiaalset kultuuripärandit ja ümbruskonnast hoolivat mõtteviisi. Disainitakse asju, mis kannaksid tugevat kohalikku identiteeti ja rikastaksid Eesti kultuuriruumi, andes samal ajal eeskuju ja julgustust teistele maailma rahvastele, et nemadki ei unustaks oma juuri. Mustrite mahavõtmist ja kangakudumist juhendas kultuuriakadeemias Christi Kütt.

Näitus on Toompea lossis avatud kuni 15. veebruarini. Selle vaatamiseks tööpäevadel kella 10–16 tuleb lossi sisenemisel esitada isikut tõendav dokument.

Head Uudised GoodNews