1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigikogus avati Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud fotonäitus „Algus“
Riigikogus avati Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud fotonäitus „Algus“

Riigikogus avati Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud fotonäitus „Algus“

Foto: Helin Noor

Riigikogu esimees Ene Ergma avas eile Riigikogu hoone II korrusel Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud fotonäituse „Algus“. Näitus annab ülevaate aastatest 1918 – 1922, nii sõjast kui rahust, kõige rohkem aga tolleaegsetest inimestest. Nemad olid iseseisvuse loojad ja kaitsjad. Nimetatud aastatest on säilinud üpris palju fotosid mitmesugustes mäluasutustes nagu muuseumid ja raamatukogud, erakogudes ning kõige arvukamalt Eesti Filmiarhiivis.

„Veel mõned päevad ja meie riik saab 95-aastaseks. Selle riigi sünnitusvalud aga olid rängad: sõdurite kõrval võitlesid sõjas ka koolilapsed, kellest noorim hukkunu oli kõigest 14-aastane – see oli võitlus riigi eest,“ ütles Ergma näitust avades. Muuhulgas saab fotostendidel uudistada pilte Asutavast Kogust ja tol ajal värskelt sisustatud Riigikogu hoonest. „Tegemist on lühikese, kuid väga informatiivse ajalookursusega,“ tähendas Riigikogu esimees näituse koostajaid tänades.

Näituse koostas Tiit Noormets Filmiarhiivi, Fotomuuseumi ja Eesti Ajaloomuuseumi kogudest valitud fotodest, kujundaja on Jaana Kool.

Head Uudised GoodNews