1. Avaleht
  2. Kunst
  3. RMK-s näeb Eesti 100. aastapäevaks valminud maale õuntest
RMK-s näeb Eesti 100. aastapäevaks valminud maale õuntest

RMK-s näeb Eesti 100. aastapäevaks valminud maale õuntest

Foto: Lilian Merila

Kamille Saabre näitus „Õun nagu eestlane“ avatakse 5. veebruaril kell 16 RMK Tallinna kontori aatriumis.

Seda, miks just õunast sai näituse peategelane, selgitab Kamille Saabre järgmiselt: “Kuulutaksin õuna Eesti rahvusviljaks. Kõigil meil on mingi mälestus õunaga. Isegi, kui talud on hävinud ja inimesed lahkunud, on õunapuu ikka alles ja mäletab kodukohta. Õunapuu ei anna alla, ta kannab õisi ja seejärel vilja, isegi kui keegi tema eest ei hoolitse. Õunapuu on vintske – sama vintske nagu Eesti rahvas. Õun nagu eestlane, nii kõlab ka minu EV100-le kingitud näituse pealkiri.”

Oma mõtted eestlusest pani Kamille Saabre  lisaks maalidele ka lühijutu vormi. Juttudel on näitusel maalidega võrdne osa kanda. Lugu aitab mõista maali ja maal omakorda teksti. Näituse nimitekst:

Õun on nagu eestlane. Igaüks oma nägu. Väike defekt siin ja kriim seal. Plekk ühel ja iluviga teisel põsel. Ajatuultes räsitud, aga ikka alles. Trotsi täis. Aroomist pungil. Ehe.
Mitte läikiv välismaine õun. Vaid tahumata, ebastandardne, läbib napilt kvaliteedikontrolli. Kodu mekiga. Mälestusi täis. Õun on eestlase moodi. Mitte kõige esinduslikum. Lihtne. Liiga tavaline. Aga üdini oma. Ellujääja.

Kamille Saabre on eesti maalikunstnik, kes keskendub hetkel oma loomingus viljadele ja lilledele. Anneliis Aunapuu on kirjutanud artiklis “Pintsli ja nähtamatu suurendusklaasiga” ajakirjas “Life in Estonia” (Kevad 2017) Kamillest nii:

“Kamille maalib oma modellid suuremaks kui elu. Seda nii otseses kui ka kaudses mõttes. Kamille on näitustel silma hakanud minimalistlikult lihtsate, kuid jõuliste motiividega, mida ta esitab läbi ainulaadse lähenemise. Need on lähivaated detailidele elust, võimendatuna monumetaalsete mõõtmeteni. “

Kamille Saabre näitus “Õun nagu eestlane” on avatud RMK Tallinna kontoris (Toompuiestee 24) 5.02.-16.03.2018 argipäeviti kl 9-18.

Head Uudised GoodNews