1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Saku vabatahtlike päästekomandos tänati täna toetajaid
Saku vabatahtlike päästekomandos tänati täna toetajaid

Saku vabatahtlike päästekomandos tänati täna toetajaid

Saku vabatahtlike päästekomandos tänati täna toetajaid ning algatati Päästeliidu poolt rahvaalgatus.ee keskkonnas allkirjade kogumine maksustamaks ilutulestikuga paugutamine.

Päästeliidu Hoolsusmärgi Hõbemedali pälvis Alfons Hakans arendusdirektor Deniss Lazarevs vabatahtliku pääste arendamisse panustamise eest. Üle anti Hoolsusmärgi Hõbemedalid Tallinki juhatuse liikmele Andres Hundile ja Revali Merekooli juhile Tanel Hinnole pikaajalise panustamise eest vabatahtliku pääste arendamisse.

Päästeliidu nõukogu ja Viljandimaa Tuletõrjeühingu juhatuse liikme Toomas Henki sõnul ootatakse vabatahtlikelt järjest suuremat panust siseturvalisuse tagamisel: „Juba praegu reageerivad priitahtlikud päästjad ligi veerandile kõikidest väljakutsetest maapiirkondades ja merel oleme enamasti juba esmareageerijad. Lisaks on vabatahtlikud iga aasta teinud mitmeid tuhandeid tunde ennetustööd,“ tundis Henk heameelt. Et täita päästeameti seatud sihti ja tagada 2025. aastaks Eestis Põhjamaadega võrdne ohutustase, tuleb vabatahtlikul päästel oma haaret ühiskonnas laiendada.

Vabatahtliku pääste võimekuse tõstmine eeldab märksa suuremaid investeeringuid – kokku kuni 8 miljonit eurot aastas, mille osas ei oota Päästeliit niivõrd riigi abi, vaid soovib juurutada Euroopas levinud tava, kus vabatahtlikku päästet toetavad ennekõike inimesed ja ettevõtted.

Arvamusfestivalil käisime välja idee –maksustada ilutulestikuga paugutamine, millega igalt pürotehnikale kulutatud eurolt läheks vabatahtlike päästjate toetuseks kindel protsent. Tänasest alates on kõigil toetajatel võimalik sellele algatusele anda oma allkiri rahvaalgatus.ee keskkonnas

Nõukogu esimees Rait Killandi tunneb heameelt, et aastaga on Päästeliidu kaudu jõudnud vabatahtlikkusse päästesse üle 100 500 euro, millest suurem osa on ettevõtete otsetoetused päästeühingutele. „Lisaks on paljudel ühingutel on endal tugev koostöö ja toetussüsteem kohalike ettevõtetega – näiteks tasuta ruumide võimaldamise või rahalise toetuse näol, mis teeb hinnanguliselt kokku 140 000 eurot aastas. Toetused ulatuvad paarisajast eurost mõnikümne tuhande euroni aastas,“ tunnustab Killandi ettevõtjaid.

Vabatahtlik pääste suurtoetajate ehk päästeinglite sekka on Tallinki kõrvale viimase aasta jooksul lisandunud G4S Eesti, kellega juurutatakse tulekahjuhäiretele uut reageerimissüsteemi ning puksiirfirma Alfons Hakans, kelle abiga said vabatahtlikud merepäästeühingud 90 sidesüsteemidega kiivrit. Eesti Spaaliit kinkis tänavu kevadel 100 külastuspaketti vabatahtlike peredele.

Endiselt on vabatahtliku pääste toetamisel ja eritehnika arendamisel kandev roll Silberautol, sellest aastast aitab Alexela vabatahtlikel maa- ja merepäästekomandodel olulisel määral kütusekulusid kokku hoida ning ERGO Kindlustus on õla alla pannud vabatahtlike päästetehnika kindlustamisel.

Esimese suure tootmisettevõttena on nüüd  vabatahtliku pääste selja taga AS Rudus. Baltic Agro laiendas sel aastal jõuliselt oma varasemat toetuste mahtu. 2017. aasta lõpus koguti Päästeliidu annetuste keskkonnas 6905 eurot, mille eest pandi elu sisse seitsmele päästeautole erinevates Eesti paikades. Eraannetusi koguti päästevestide kampaania käigus, õla panid ettevõtmisele alla Revali Merekool ja Viking Life-Saving Equipment, kes kinkisid vabatahtlikele kokku 600 uut päästevesti.

Märkimisväärset tuge tagavad kohalikele ühingutele järjest enam omavalitsused. Väga paljude ühingute puhul on antud igal aastal tegevustoetust või abistatud projektide omafinantseeringu katmisel.

Head Uudised GoodNews