1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Saskia Alusalu: mul on väga hea meel, et olen leidnud midagi, mis teeb mind õnnelikuks
Saskia Alusalu: mul on väga hea meel, et olen leidnud midagi, mis teeb mind õnnelikuks

Saskia Alusalu: mul on väga hea meel, et olen leidnud midagi, mis teeb mind õnnelikuks

Eesti tuntuimale naiskiiruisutajale Saskia Alusalule oli möödunud aasta meeldivamateks uudisteks pileti lunastamine Lõuna-Koreas Pyeongchangis toimuvatele taliolümpiamängudele ning Jõgevamaa parimaks sportlaseks valimine. Usutluses Heade Uudiste portaalile rääkis  Saskia, keda on nimetatud maailma ilusaimaks naissportlaseks, treeningutest Inzellis Saksamaal ning põhjendas, miks on kiiruisutamine vastuoluline spordiala. Loomulikult ütles Saskia Alusalu selles intervjuus ka häid sõnu oma esimesele treenerile Väino Treimanile.

Vanasõna „Ükski prohvet pole kuulus omal maal“ teie kohta vist ei kehti, sest möödunud aasta lõpus valiti teid taas parimaks sportlaseks kodumaakonnas Jõgevamaal. Ise te pidulikul tseremoonial viibida ei saanud. Kus hea uudise vastu võtsite ja milliste emotsioonidega?

Sain uudisest teada Väino Treimanilt, kes helistas mulle. Olin lennujaamas, just maandunud Euroopasse pärast maailmakarika etappe Ameerikas. Teade, et olen valitud Jõgevamaa parimaks sportlaseks 2017. aastal on mulle suur au. Olen väga tänulik selle tunnustuse eest!

Kuivõrd võib öelda, et 2017. aasta eredaim hetk oli teie jaoks võistlus, mis määras pääsemise Lõuna Koreasse Pyeongchangi taliolümpiamängudele? Pärast otsustavat võistlust ütlesid mõnedki konkurendid teile „Hull oled“. Millest selline reageering?

Mu rünnak mass-stardi finaalis oli riskantne, sest enamasti ei juleta nii vara võistluse käigus rünnata. Kuna grupis teiste tuules on oluliselt lihtsam sõita kui üksi tööd teha, siis öeldigi mulle, et see oli hulljulge ja enesekindel otsus.

Kus ja missuguse programmi alusel toimuvad viimased treeningud enne olümpiamänge?

Kogu ettevalmistus läheb sarnaselt varasemaga treeningkava järgi edasi. Endiselt on põhibaasiks Inzell Saksamaal ja treeningud jätkuvad treener Tristan Loy juhendmisel. Esmaspäeval jõudsin tagasi Euroopa meistrivõistlustelt Venemaalt, kus saavutasin 3000 meetris 12. koha ja mass-stardis 11. koha. Enne OM-i stardin veel ka maailmakarikaetapil Erfurdis Saksamaal.

Kas püstitate endale olümpiamängudel ka miinimum- ja maksimumeesmärgi? Millised need on?

Ikka, kindel siht ja eesmärk peab kogu aeg olema.

Olete märkinud, et spordis on teie edu valemiks vastupidavuse ja jõu sümbioos. Kuidas seda lahti mõtestada?

Mitte otseselt minu edu valem, vaid üldiselt on kiiruisutamine väga vastuoluline spordiala. Kombinatsioon tehnikast, vastupidavusest ja jõust.

Ma arvan, et pole palju teiste spordialade esindajaid, kes on võimelised rattal läbima 100 kilomeetit umbes kolme tunniga ja samas teevad jõusaalis kükke 115 kilogrammiga. Ja sellest ainult ei piisa… Lisaks heale füüsilisele ettevalmistusele peab olema väga hea ka vaimselt ja tehniliselt.

Pärast Jõgevamaa parimaks sportlaseks valimist avaldas Jõgava valla tuntud avaliku elu tegelane Heli Raevald arvamust, et olete maailma ilusaim naissportlane. Sportimisega kaasnevad kindlasti pinge ja stress ning vaja on võitlustahet. Fotodel ja avalikel esinemistel näeb teid tõesti aga alati heatujulisena ja naeratamas. Nõuab ka see teatud treenimist või on see kodeeritud teie loomusesse?

Seda on mul hea meel lugeda. Aitäh! Ega ma ise väga ei saa aru, et ma palju naeratan või olen heatujuline, aga olen varemgi selle eest komplimente saanud. Ma pole küll kunagi vägisi heatujuline olnud. Üldiselt arvan, et ei suuda väga oma emotsioone peita. Üks mu lemmikmõte on see, et lõpuks loeb ainult see, kas olen õnnelik või mitte. Mul on väga hea meel, et olen leidnud midagi, mis teeb mind õnnelikuks ning mida tehes unustan kõik muu.

Loomulikult on spordis palju ka pingelisi ja stressirohkeid hetki, kuid sellepärast ette või  tagantjärele muretsemine ju ei aita.

Kus saatsite mööda vana-aasta õhtu ja võtsite vastu uue aasta?

Aastavahetusel olin Inzellis treeninglaagris ning võtsin saabunud aasta vastu väga rahulikult. Õhtusöök koos treeningkaaslastega ning keskööks sõitsin mäetippu, kust kauguses ilutulestikku vaatasin. Pärast seda läksin kohe magama, sest juba 1. jaanuaril sõitsin Venemaale Euroopa meistrivõistlustele.

Teie kiiruisutaja-tee algas kodukülast Adaverest, esimeseks treeneriks Väino Treiman. Milline mõju on Adavere uisukeskkonnal ja Väino Treimani soovitustel ja nõuannetel teie sporditeel praegu?

Väino Treimani eestvedamisel said minu kiiruisutreeningud alguse. Väino on alati valmis aitama, kui Eestis treeningutel abi vaja. Kuid viimastel aastatel ta minu treeningplaanidesse ja treeningutesse ei sekku.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews