1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Savisaar: See on Eesti, Läti ja Leedu ajaloo suurim ühisaktsioon
Savisaar: See on Eesti, Läti ja Leedu ajaloo suurim ühisaktsioon

Savisaar: See on Eesti, Läti ja Leedu ajaloo suurim ühisaktsioon

Balti kett on seni suurim ühine aktsioon Eesti, Läti ja Leedu rahva ajaloos, tõdes linnapea Edgar Savisaar täna Balti keti mälestuskivi avamisel.

„Täna täpselt 24 aastat tagasi, 20. augustil 1989 ei julgenud me ilmsesti veel ette kujutada kuivõrd võimsaks ja meeliülendavaks aktsiooniks kujuneb mõni päev hiljem korraldatud inimkett Tallinnast üle Riia Vilniusse,“ ütles Savisaar.

Savisaare sõnul on tähelepanuväärne ka kogu selle aktsiooni korraldamise kiirus. „Otsus korraldada mastaapne inimkett võeti vastu Pärnus 15. juulil 1989, mil esmakordselt toimus Eesti, Läti ja Leedu rahvarinnete koordinatsiooniorgani Balti Nõukogu istung. Koos korraldati 23. augustil 1989 ainulaadne, ca 600 kilomeetriline inimkett, kus oma käed ühendas umbes kaks miljonit inimest. Selle aktsiooniga tähistati Balti riikide sõjajärgset saatust määranud Molotovi-Ribbendropi pakti kuritegeliku salaprotokolli sõlmimise 50. aastapäeva.“

Savisaar lisas, et Balti keti lülitamine UNESCO Maailma Mälu programmi kinnitab selle mõjuka rahumeelse aktsiooni laiaulatuslikku tähendust.

„Täna avame siin, 20. augusti väljakul Balti keti mälestuskivi,“ ütles Savisaar. „See on kingitus Vilniuse linnalt, mis anti meile ja Riiale üle käesoleva aasta 24. mail.“

Mälestusmärgil kujutatud jalajäljed sümboliseerivad Savisaare sõnul Balti teed, Balti teel käijaid ja eeskätt muidugi neid, kes 23. augustil 1989 selle aktsiooniga kaasa tulid.

20. augusti väljakul Balti keti mälestuskivi avamisel osalesid Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Riia linnapea Nils Ušakovs ja Vilniuse linnapea Arturas Zuokas. Tiibklaveril andis vabaõhukontserdi tuntud pianist ja helilooja Rein Rannap.

Mälestuskivi kinkis Tallinnale Vilniuse linnavalitsus. Tegemist on kolmeosalise skulptuuriga – teine samasugune kingiti Riia linnale ning kolmas paigaldati pidulikult Vilniusse juba tänavu 24. mail. Lisaks mälestuskivile avati ka selle juurde kuuluv mälestustahvel, millel on lisaks eestikeelsele selgitav tekst ka läti, leedu, inglise ja vene keeles.

Head Uudised GoodNews