1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. SEADUSED I President kuulutas täna välja kuus seadust
SEADUSED I President kuulutas täna välja kuus seadust

SEADUSED I President kuulutas täna välja kuus seadust

President Kersti Kaljulaid kuulutas täna välja kuus seadust.

Taimekaitseseaduse, mahepõllumajanduse seaduse, riigilõivuseaduse ning taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse muutmise seadusega viiakse need kooskõlla ELi taimetervise määruse ja ametliku kontrolli tegemist reguleeriva määrusega, mida kohaldatakse alates 14. detsembrist 2019.

Autoveoseaduse muudatustega võetakse Eesti õigusesse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv ja laiendatakse isikute ringi, kes on kutseliste autojuhtide ametikoolituse nõudest vabastatud. Lisaks täiendati seadust erimeetmetega seoses COVID-19 puhanguga seotud teatud litsentside, tunnistuste, lubade uuendamise ja kontrollide edasilükkamise kohta.

Päästeseaduse ja relvaseaduse muudatustega täiendatakse muuhulgas päästeseadust sätetega, mis reguleerivad, kuidas on korraldatud kriisiinfo teenuse osutamisel arvatava kannatanu isikuandmete töötlemine.

Ehitusseadustiku kolm suuremat muudatust puudutavad nõudeid elu- ja mitteeluhoonete pikaajalise rekonstrueerimise strateegiale ja toetusmeetmetele, elektriauto laadimistaristu paigaldamisele ning olemasolevate tehnosüsteemide energiatõhususe hindamisele ja süsteemide energiatõhususele.

Vedelkütuse erimärgistamise seaduse muutmise ning sellega seonduvalt maksukorralduse seaduse muutmise seadusega lubatakse põlevkivi kaevandavatel ettevõtjatel ajutiselt kasutada eriotstarbelist diislikütust põlevkivikaevanduste- ja karjääride territooriumitel, karjääritehnikas ja seadmetes, sealhulgas kaevandusmasinates ning põlevkivi ja tuha transpordiks kasutatavates masinates. Avalikel teedel erimärgistatud kütusega sõita ei tohi. Erimärgistatud diislikütust saab kasutada perioodil 1. juuli 2020 kuni 30. aprill 2022.

Perehüvitiste seaduse muudatuste kohaselt saab vanemahüvitise maksmist vastavalt vanema soovile kalendrikuude kaupa peatada ja jätkata kuni lapse 3-aastaseks saamiseni. Samuti pikendatakse järjestikuste sündide perioodi, mille puhul arvutatakse uus vanemahüvitis varasemast tulust lähtuvalt, kolme aastani.

Head Uudised GoodNews