1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SEB toetab Tartu ülikooli tudengitiimide innovaatilisi arendusprojekte 150 000 euroga
SEB toetab Tartu ülikooli tudengitiimide innovaatilisi arendusprojekte 150 000 euroga

SEB toetab Tartu ülikooli tudengitiimide innovaatilisi arendusprojekte 150 000 euroga

SEB logo23. jaanuaril sõlmivad SEB ja Tartu ülikool koostöölepingu Vega fondi loomiseks. Eesti kõrgkoolide tudengitele ja teadlastele mõeldud uudse toetusfondi kaudu rahastab SEB pank teadmismahukate lahenduste igapäevasesse kasutusse toomist kolme aasta jooksul 150 000 euroga.

Tartu ülikooli ideelabori juhi Kalev Kaarna sõnul jäävad paljud teadlaste ja tudengite potentsiaalikad teadustulemused sahtlipõhja, ei jõua kunagi töötavate prototüüpideni ega leia rakendust igapäevaelus, kuna uurimisrühmadel napib arendustöö lõpetamiseks vajalikku raha. „Tihti jääb puudu vaid väiksest rahasüstist katsetuste tegemiseks ja teadustulemuste viimiseks ettevõtjale või kliendile arusaadavale kujule,“ kirjeldas Kaarna tühimikku, mida Vega fond on loodud täitma.

„Samas ammutavad Eesti ettevõtjad uusi mõtteid ja ideid tihtilugu välismaalt, kuigi ka meie teadlastel on ideid, mida ettevõtlik vaim suudaks tuua igapäevaellu. SEB on viimased seitse aastat seisnud Ajujahi programmiga hea selle eest, et Eestis oleks rohkem ettevõtlikkust, nüüd soovime paralleelselt seista hea ka selle eest, et meie ettevõtlikkusel oleks väärt sisu,“ põhjendas SEB juhatuse esimees Riho Unt Vega fondi loomise vajadust ja otsust tudengiprojektidele õlg alla panna. „Vega fondi algatamine koostöös Tartu ülikooliga on oluline samm, et kõrgkoolis peidus olevaid teadmisi praktikasse tuua ja tugevdada Eesti ettevõtete positsiooni maailma konkurentsis,“ lisas Unt.

Kui TÜ ideelaboris saavad kõikide teaduskondade tudengid valdkonnaülestes meeskondades mõelda praktilistele probleemidele säravaid lahendusi, arendada välja idee kontseptsioone ja paberprototüüpe, siis äsja loodud Vega fond võimaldab liikuda paberilt edasi praktikasse.

„Vega fond on esimene tudengite erialastel teadmistel põhinevate innovaatiliste ideede rakendamiseks loodud rahastu, mis toetab nii varajases faasis olevaid põnevaid ideid kui juba küpsemaid arendusprojekte, mis võiksid huvi pakkuda äriringkondadele,“ selgitas Kaarna, kes hakkab Vega fondi konkursse koordineerima. „Toetust võib taotleda nii prototüüpide ehitamiseks, teadmismahukate teenuste arendamiseks kui ka uue meeskonna loomiseks, mis aitab mõne Eesti teadlase teadustulemusi äriideena turule viia.“

Erinevalt teistest samalaadsetest rahastamisskeemidest on Vega fond avatud kõikide valdkondade projektidele ega sea piiranguid projekti eelarvele. Rahastust saab taotleda väikeste ja suurte arendusprojektide ning uute meeskondade kategoorias, kusjuures TÜ tudengite ja teadlastega koos saavad kandideerida ka teiste kõrgkoolide üliõpilased ning teadlased. Taotluste puhul hindab seitsmeliikmeline ekspertidest koosnev žürii lahenduse uudsust, meeskonna suutlikkust ja ärimudeli läbimõeldust.

Arendusprojektide konkursid toimuvad kaks korda aastas – esimene taotlusvoor kestab 23. jaanuarist 1. märtsini. Uue meeskonna loomise toetusele saavad tudengid kandideerida individuaalselt. Meeskonnatoetust jagatakse korra aastas – taotluse esitamise tähtajaks on tänavu 1. märts 2014.

Vega fondi pidulik avamisüritus toimub 23. jaanuaril kell 11 SEB peakontori (Tornimäe 2, Tallinn) 4. korruse aatriumis, kus Tartu ülikooli teadlased ja tudengimeeskonnad tutvustavad oma kõige innovaatilisemaid leiutisi ning demonstreerivad, millist kasu need võiksid ettevõtetele tuua.

Heledast Vega tähest ning EstCube-1 tudengisatelliidi orbiidile viinud kanderaketist inspireerituna nime saanud Vega fond on loodud selleks, et toetada ülikooli tudengite ja teadlaste koostööd ettevõtetega ning saata lendu järgmisi säravaid teadmismahukaid lahendusi. SEB toetab tudengite arendusprojekte 108 000 ning uute meeskondade loomist 42 000 euroga. Loe lähemalt Vega fondi kodulehelt.

Head Uudised GoodNews