1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. „Seitsmeste uhkus 2018“ tunnustab elupäästjaid, külasädemeid, loomakaitsjaid, õpetajaid ja teisi Eesti elu hoidjaid
„Seitsmeste uhkus 2018“ tunnustab elupäästjaid, külasädemeid, loomakaitsjaid, õpetajaid ja teisi Eesti elu hoidjaid

„Seitsmeste uhkus 2018“ tunnustab elupäästjaid, külasädemeid, loomakaitsjaid, õpetajaid ja teisi Eesti elu hoidjaid

TV3 „Seitsmeste“ ja Inbanki eestvedamisel toimuv tänuprojekt „Seitsmeste uhkus“ tunnustab lihtsaid inimesi, kes on rahva poolt eriliste tegude eest eeskujuks seatud.

„Tänavu, juubeliaastal, on eriti hea meel tänada ja esile tõsta neid, kelle tublid teod hoiavad meie väikest Eestimaad elus. Need on inimesed, kel on soojad südamed, kuldsed käed ja säravad silmad ning kes on meile kõigile eeskujuks ja inspiratsiooniks,“ ütles „Seitsmeste uhkuse“ saatejuht ja produtsent Annely Adermann.

Tänavu kutsuti tublidest inimestest teada anda novembri alguses ja rahvas reageeris rõõmustavalt aktiivselt – üle saja vihje saabus juba paari esimese nädala jooksul erinevatest Eesti nurkadest. Adermanni sõnul esitati sel aastal tunnustamiseks tavaliselt rohkem külasädemeid ehk kohaliku elu edendajaid: „Lõpuks ongi just nimelt külasädemed need, kes meie elu edasi viivad ja argipäeva sära loovad. Need on inimesed, kes panustavad vabatahtlikult oma energiat ja aega selleks, et kohalik kogukond kestaks ja areneks. Imetore, et seda on märkama hakatud!“

Margus Kastein, Inbank Eesti tegevjuht on sama meelt: „Kindlasti on oluline heategude märkamine, mida „Seitsmeste uhkus“ väärtustab, ja loomulikult on imetlust väärt kõik need tublid inimesed,  kes oma tegevuse ja ellusuhtumisega teisigi innustavad.“

„Seitsmeste uhkuseks“ esitatud kandidaatide seast valiti erisaates tänamiseks välja seitse inimest või tegu, mis panevad kaasa mõtlema, vaimustuma ning on liigutavad ja elulised. Kõigist eeskujudest valminud lood jõuavad läbi „Seitsmeste“ saadete pühapäeval, 30.detsembril kell 19 TV3s algavasse erisaatesse „Seitsmeste uhkus 2018“. Maarjamäe lossi ajaloolises Evald Okase saalis astuvad rahva ette tublid inimesed, keda tunnustatakse ning kellele on klaasikunstnik Kai Kiudsoo-Värv valmistanud kaunid tänuauhinnad. Pidulikul vastuvõtul esinevad Seitsmeste uhkuste tiitli pälvinutele kammerkoor Encore ja lauljatar Kadiah.

„Seitsmeste uhkus 2018“ on pensionärist asendusõpetaja Ene-Silvia Sarv, suureperede abistaja Kuldar Ennika, suure südamega heategija Triin-Mary Raudkivi, Saaremaa külasäde Eha Ennemuist, kadunud inimeste otsingutega tegelev Aare Rüütel, loomade päästja ja kaitsja Gabriel Vodolaztšenko ning surmasuust isa päästnud lapsed Helena ja Rivo Truber.

ENE-SILVIA SARV on 73-aastane särtsakas daam, kes liitus asendusõpetajate programmiga ning tõttab appi koolidele, kus vajatakse asendajaks füüsikaõpetajat. Viimati oli ta abiks Tabasalu Ühisgümnaasiumis, kus rahule jäid nii õpilased, kool kui ka asendusõpetajate programmi eestvedajad. Proua oli niivõrd südikas, et kaalus talvist ilma trotsides võimalust Tallinnast Kristiinest elektrilise jalgrattaga Tabasallu tunde andma kihutada. Õpilased hindasid teda kõrgelt: Õpetaja on elav ja vaatamata oma vanusele täis elurõõmu; Tund oli põnev, sai seletustest aru ja õpetaja oli positiivne, piisavalt range ning abivalmis; Õpetaja oli väga hea iseloomuga ning pika õpetaja kogemusega; Õpetaja oli väga otsekohane ja aus, mida väga hindasime. Õpetaja tegi tunni huvitavaks; Meeldib, et ta on meiega avatud ja toob enda elust ja kogemustest näiteid.

ASÕP ehk asendusõpetajate vahendamise programm on noor haridusalgatus, mille eesmärk on, et ühel päeval saaksid asendatud kõik koolitunnid, sest iga tund loeb.

KULDAR ENNIKA on noor Viljandimaa mees, kes on juba aastaid seisnud suureperede elujärje parandamise eest. Kõik algas sellest, kui veel koolipoisist Kuldar märkas, et suurtel peredel pole kaunil jõuluajal võimalusi pühi pidada ega lastele kinke teha. Tema ja ta pere palusid abi headelt inimestelt, tuttavatelt ja sõpradelt ning on tänu erinevatele toetajatele paljude suurte perede jõuluõhtu kingituste, toidu ja jõuluvanaga imeliseks muutnud. Olgu üllatus väike või suur – pered on Kuldarile südamest tänulikud!

TRIIN-MARY RAUDKIVI on noor naine, kes oleks justkui heategijaks sündinud. Ta oli kõigest 5-aastane, kui teatas emale, et soovib inimesi aidata, sest nad on talle nii kallid,  isegi kui ta neid ei tea. Ta on tulnud koju kinnasteta, sest oli need külmetavale lapsele kinkinud, toetanud kodutuid ja puuetega inimesi, aidanud suurperesid, toidupanka ning hoidnud ära sõbranna enesetapu. Triin-Mary on neiu, kes armastab teisi aidata, tehes seda igapäevaselt, sest tema jaoks pole heategevus kohustus, vaid elustiil. Triin-Mary sooviks on minna välismaale, et ka seal raskustesse sattunud inimesi toetada.

EHA ENNEMUIST on tõeline külasäde, kes toimetab Saaremaal Saaremetsa külas. Ehata poleks küla pooltki see, mis ta praegu on, sest lasteaiaõpetajana töötaval energilisel daamil jätkub aega kõigeks – ta juhib sealset külaseltsi ja annab koos abilistega välja külalehte, korraldab iga viie aasta tagant külakokkutulekuid, lisaks sellele hoiab elus ka suguvõsakokkutulekuid ning korraldab Saareküla lastekodu kokkutulekut. Lisaks organiseerib ta Sulle-Mulle laata, mis on väga menukas. Eha algatusel tehti külale külaplats, mis asub Luhinaranna sadama juures ning seal peetavatel pidudel on tavaline, et Eha võtab välja akordioni, jagab laiali laululehed ja mängib hoogsaid lugusid. Eha tehtud üritustest võtab tihti osa ka president Arnold Rüütel proua Ingrid Rüütliga, kelle kodu samuti Saarekülas asub. Eha on südameasjaks võtnud ka koduvallast pärit kirjanike au üleval hoidmise ning käib laulmas ja memmede tantsurühmas tantsimas.

AARE RÜÜTEL on sihtasutuse Kadunud juhatuse esimees ja tegevjuht, kes on ülimalt pühendunud hing ja eesmärgile orienteeritud tegija. Juba üheksa aastat on Aare võtnud südameasjaks kadunud inimeste otsimise. Veel paari aasta eest pöörduti sihtasutuse poole viimases hädas, kui mujalt abi enam leida ei loodetud. OPEROG ehk Operatiivne Otsingugrupp on Sihtasutusega Kadunud liitunud vabatahtlike otsijate grupp, kes aitavad operatiivsetel otsingutel leida teadmata kadunuks jäänud isikuid. Tänu neile on aastate jooksul leitud palju kadunuks jäänud inimesi ning on jagatud sadadele peredele lootust ja hingerahu. OPEROG vajab kaks-kolm tundi, et minna otsima kadunuid ükskõik millisest Eesti nurgast. OPEROG on nii koolitaja, juhendaja, innustaja, koondaja kui ka aitaja.

Operatiivse Otsingugrupi otsimisteate saab üle Eesti enam kui 5300 vabatahtlikku otsijat, neist ligi 900 on valinud võtta vastu otsimisteade telefonisõnumi teel ööpäevaringselt.

Lisaks käivitas SA Kadunud 2016.aastal Ameerika Ühendriikide eeskujul kadunud laste otsimise kiirteavitussüsteemi KatrinAlert.

GABRIEL VODOLAZTŠENKO on Märjamaal elav noormees, kes on kogu oma elu ja tegevuse pühendanud abi vajavate loomade päästmisele ja nende eest hoolitsemisele. Gabriel teeb seda, mis on tegelikult iga inimese kohustus ja ülesanne – hoolitseda kõige nõrgemate eest. Tänu temale on ellu jäänud palju raskes seisukorras loomi. Gabriel ravib ja toidab neid ning korraldab kõike muud, mis loomade heaks käekäiguks vajalik. Gabrieli tegemisest saab ülevaate tema Facebooki lehelt Gabrieli loomade elu“.

HELENA ja RIVO TRUBER on õde ja vend, kes päästsid kiire ja osava tegutsemisega oma isa elu, kui too kurja pulli rünnakus saadud vigastustega surmasuhu sattus. Läinud suvel läks laste isa karjamaale lehma lauta tooma, kui pull teda ootamatult ründas. Sarvega alakõhtu saadud vigastus oli alles algus – loom oli väga agressiivne ning olukord muutus nii hulluks, et mees kaotas teadvuse. Toibudes hakkas ta abi kutsuma ning imekombel kuulsid 5-aastane Rivo ja 15-aastane Helena isa karjeid ja tõttasid kohale. Helena helistas kiirabisse ja püüdis saadud juhiseid järgides haavu kinni suruda. Väike Rivo aga hoidis isa pead oma põlvedel seni, kuni õde kiirabile vastu jooksis, et nad õigesse kohta juhatada.

Tänu laste kiirele ja targale tegutsemisele on nende isa elus.

„Seitsmeste uhkus“ 30. detsembril kell 19.00 TV3s! 

Head Uudised GoodNews