1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Selgunud on Eesti koorijuhtide konkursi finalistid!
Selgunud on Eesti koorijuhtide konkursi finalistid!

Selgunud on Eesti koorijuhtide konkursi finalistid!

Valter Soosalu
Valter Soosalu

7. novembril kell 19 toimub Tallinna Metodisti kirikus VI Eesti noorte koorijuhtide konkursi finaalkontsert, kus EMTA koori, Eesti Rahvusmeeskoori ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori ette astuvad viis finalisti. Nendeks on Josep Gil Gil, Ksenija Grabova, Mai Simson, Valter Soosalu ja Edmar Tuul.

Žürii esimees, Soome Sibeliuse Akadeemia dirigeerimisõppejõud Seppo Murto sõnas, et kõik finaali pääsenud noored koorijuhid on väga head ja omanäolised muusikud.

Konkursi I voorus osales 11 noort koorijuhti. Kolmapäeval toimunud II voorus töötasid kaheksa poolfinalisti Eesti Rahvusmeeskooriga. Žürii liige, Läti segakoori Latvija kunstiline juht Māris Sirmais kiitis Eesti Rahvusmeeskoori kõrget taset. „See on kindlasti suur au kõigi osalejate jaoks, et nad saavad töötada professionaalse meeskooriga.“

Jose Gil Gil
Jose Gil Gil

Konkursi finalistid on hispaanlane Josep Gil Gil, kes õpib kooridirigeerimist Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Toomas Kapteni klassis ning on EMTA kammeransambli Primavera Orchestra dirigent. Ksenija Grabova omandab EMTAs magistrikraadi kooridirigeerimises prof Tõnu Kaljuste juhendamisel ning on TTÜ Kammerkoori peadirigent ja Kalamaja Segakoori teine dirigent. Mai Simson on EMTA koorijuhtimise tudeng (õppejõud dots Veronika Portsmuth), Jõgeva Põhikooli muusikaõpetaja ja neidudekoori dirigent. Valter Soosalu on lõpetanud Tallinna Muusikakeskkooli ja EMTA bakalaureuseastme koorijuhtimise erialal (õp Hirvo Surva). Edmar Tuul õpib EMTAs kooridirigeerimist professor Tõnu Kaljuste dirigeerimisklassis ning on noorteorkestri Reaalmažoor dirigent.

Edmar Tuul
Edmar Tuul

Võitjad selguvad reedesel finaalkontserdil. Kolm parimat dirigenti saavad rahalised preemiad, lisaks antakse välja eriauhinnad. Kontserdi piletid on müügil Piletilevis, Piletimaailmas ja kohapeal.

1985. aastal alguse saanud noorte koorijuhtide konkurssidel (toimunud 1985, 1990, 1995,  2004 ja 2009) on Eesti koorimuusikale olnud suur mõju. Omaaegsed finalistid ning võitjad (Olari Elts, Jüri Rent, Arvo Volmer, Andres Heinapuu,Hirvo Surva, Mihkel Kütson, Risto Joost, Mihhail Gerts jt) on praegu tunnustatud dirigendid.

Konkurssi korraldavad Eesti Kooriühing ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia.

Head Uudised GoodNews