1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Sigrid Osa vormib fantaasia kleitidesse
Sigrid Osa vormib fantaasia kleitidesse

Sigrid Osa vormib fantaasia kleitidesse

Sigrid Osa vormib fantaasia kleitidesse01Sigrid Osa on Saaremaa päritolu 24-aastane kunstnikuhingega tütarlaps, kes leiab, et iga inimene on erinev ja seega eriline.

Sigrid, mil moel oled Sina eriline?

Eriline olen ma laiemale publikule omanäoliste kleitide pärast, mida tänaseks on valminud kümne ringis. Kasutanud olen näiteks vanu ajalehti, munakarpe, käbisid, õhupalle, CD-plaate, sügisesi vahtralehti ja sulgi. Sündinud on veel niiöelda ümmargusest kohvilauast kleit ja koguni kuuseokstest kleit, mis sai jõulude puhul ka ära kaunistatud nagu päris kuusepuu.

Igaüks leiab oma ande mingil hetkel üles. Kuidas Sinuga läks?

Selles, et minus peitub kunstnik, oli kindel juba mu klassijuhataja. Pensioniealise pedagoogi sõnul olin ainus õpilane, kelle tulevikusuund või tegevusala oli juba meie esimesel ühisel õppeaastal, 5. klassis, nii tugevalt tunda. Ta elab siiani mu tegemistele kaasa.

Eks valmistasin ka peavalu. Näiteks kirjutades ja joonistades täis päeviku, mis pidi olema ametlik dokument, kuid mulle meeldis juba siis asju isikupäraseks muuta.

Omapäraste kleitide juurde jõudsin ametikooli lõpus, mil plaanisin valmistada suurejoonelise kollektsiooni uhketest kleitidest. Kui olin esimesega ühele poole saanud, mõistsin, et ressursist ei piisa kollektsiooni lõpule viimiseks. Samas ei soovinud ma ka üheainsaga kooli lõpetada, mis õpetajate sõnul olnuks täiesti piisav. Otsustasin siis valmistada nööpidest rannarõivaste kollektsiooni. Nööbid kogusin kokku kasutatud riiete poodidest ja väga paljude toredate inimeste toetusel. Oli ju vanasti kombeks kõik nööbid enne kulunud rõivaste äraviskamist küljest lõigata ning palju oli neid, kel nööbid kodus tarbetult seisid.

Ja sealt läks kõik juba iseenesest…

Pärast seda hakkasin otsima huvitavaid materjale, mida oleks võimalik kasutada näiteks põnevate tekstuuride loomiseks.
Rannas käbisid korjates tekkis neid kõrvuti asetades huvitav tekstuur ja otsustasingi kleidi valmistada. Samas oli kahju ka sügisestest vahtralehedest, mis maha kukkudes lihtsalt kõdunevad. Tekkis idee luua neist midagi meeldejäävat ja jäädvustada fotole, ehkki kleit, mis oli valminud, pidas vastu vaid ööpäeva ja lõpetas kompostihunnikus.

Usun siiski, et igas naises ei ole peidus moekunstnikku, samuti nagu ei ole igas mehes peidus ehitusmeest.

Kas Sinu loomingust ollakse vaimustuses, kehitatakse õlgu või koputatakse otsaette?

Minu ideed tekitavad inimestes erinevaid emotsioone. Kord küsis üks noorem meessoost töökaaslane, mida teen. Valmistasin sel hetkel ajalehtedest kleiti ja rääkisin talle oma ideest, mille peale kehitas ta õlgu ja toimetas oma asju edasi.

Ega igaüks ei peagi minu töödest aru saama. Enamus tagasisidet on väga tore. Inimesed ootavad huviga uusi kleite ja hoitakse silma peal ka minu fotograafialehel. Tänaval küsitakse, millise projektiga parasjagu tegelen ja kiidetakse vanu töid. Tore on seegi, et inimeste lemmikud on väga erinevad ehk igale kleidile on olemas toetajaskond. Pole sellist ühemeelset lemmikut.

Viimati kui seda n-ö laudkleiti maja ees olevasse järelkärusse paigutasin, küsiti kohe, et kas tegu on uue kleidiga, kuigi oleksin ju võinud tegeleda parasjagu näiteks kolimisega. Tore on panna ka teisi raamidest välja mõtlema.

Palju on ideede pakkujaid, kes soovitavad, milliseid materjale võiksin veel kasutada. Samas on minu jaoks vormistamine alati keerulisem kui materjali välja mõtlemine.

Tulemas on veel väga huvitavaid kleite, aga materjale praegu ei avaldaks. Huvilistel tasub silm peal hoida Facebooki lehel – Sigrid Osa photography.

Minu loomingul on ikka rohkem vaatajaskonda, kui neid huvilisi, kes seda kanda sooviksid, olgugi, et neid on küsitud ka esinemisriietusteks. Ette on tulnud takistusi nagu näiteks see, et kleidid ei mahu ustest läbi, nendega ei saa istuda või muud sellist. Tegu on  ikkagi kleitidega, mis on valmistatud fotokunstiks.

Sa ka jäädvustad oma loomingu?

Fotograafia mängib ideede teostamisel suurt rolli. Leian, et väga paljud head ideed jäävad vormistuse taha. Olen näinud kahetsusväärselt palju pilte väga tugevast loomingust, mida pole suudetud niisama hästi fotole jäädvustada. Ei loe vaid looming. Loeb see, kuidas suudad idee ja emotsiooni anda edasi vaatajale. Üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna.

Enda loomingut esitades ei tee ma klassikalist portreed, vaid panen modelli rolli ning see, kuidas suudan kõik vaatajatele edastada, on omaette protsess. Usun, et minu fotod jõuavad üha rohkem rahva sekka.

Sul peab ju olema ka oma meeskond?

Koostöö modellide, juuksurite ja meikaritega on loomulikult väga tähtis. Meeskonnata poleks ka tulemusi.
Pildistamispäevad on tihti pikad, kleidid rasked – sõna kõige otsesemas mõtted kaaluvad fantaasiarikkad kleidid tihti palju, aga samuti veab vahel ilm alt. On tähtis, et meeskond peab vastu ja kõike tehakse rõõmsal meelel. Palka keegi ei saa, seega kõik asjaosalised on niiöelda oma ala fanatid, kes teevad seda vabast ajast ja rõõmuga. Modelle leian igalt poolt, nii oma sõbrannade seast kui võhivõõraste hulgast. Üldiselt tullakse ideedega kaasa. Eks ole ka modellile tore pakkumine saada täispikk fotosessioon professionaalse meigi ja soenguga kleidis, mida inimesed vaimusilmas ei oska enamasti ettegi kujutada. Koostööl ei ole ma mõelnud kunagi kellegi peale kui “töötaja” peale, ikka oleme nagu sõbrannad. Isegi, kui kohtume esmakordselt. Fotograafia puhul on tähtis side pildistatavaga. Parimad pildid tulevad siis, kui modell teab, milline võiks olla tulemus. Samuti on väga tähtis usaldus ja kaamera ees enese vabalt tundmine ning julgus katsetada uusi asju. Sõbrasuhe, mitte ülemus-alluv suhe, loob sobiva meeleolu ja pildistamisest tuntakse rõõmu.
 
Mida soovitad moetrendikale naisele?

Moetrendikale naisele soovitan kanda isikupäraseid riideid, milles end hästi tuntakse. Varuge kappi tagasihoidlikumaid värve, kirkaid värve, kleite ja pükse. Riietus valige ilma ja tuju järgi. Samuti ei ole mõtet oma tervist rikkuda väga kõrgete kontsadega. Valige kerge kontsaga tänavakingad, millega suudate õhtuni olla, ilma, et neid jalast tahaks heita. Valige kooslus mugavast ja trendikast rõivastusest, mis iseloomustab just teid. Pidage meeles, et esmamulje jääb välimuse põhjal. Vaadake peeglisse ja küsige endalt, kas oled see, mida kannad.

Ja loomulikult ei soovita ma minu eksklusiivkleitidega ringi käia.

Usutles Jüri Kukk
 
VAATA VAHVATE KLEITIDE GALERIID!

Head Uudised GoodNews