1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sigulas avati Eesti esimene kogukonnaalgatuslik passiivmaja
Sigulas avati Eesti esimene kogukonnaalgatuslik passiivmaja

Sigulas avati Eesti esimene kogukonnaalgatuslik passiivmaja

Sigulas avati Eesti esimene kogukonnaalgatuslik passiivmajaSigula Küla Ühendus avas laupäeval Harjumaa Kuusalu valla Sigula külas pidulikult Sigula külamaja.

Sigula külamaja on rajatud külaelu tugipunktiks ja maal elavate inimeste väärtustamiseks. Et kõigil oleks võimalus vaba aega veeta, suhelda, end arendada ja kogukonna edenemisse panustada. Külamaja on kasutama oodatud piirkonna külade inimesed laiemalt, naabrite head suhted ja koostöö on maaelus üliolulised.

Sigula külamaja on esimene kogukonnaalgatuslik passiivmaja Eestis. Tänavuse aasta käredal kevadtalvel pole hoone kütmiseks kulunud ühtegi eurot. Külamaja on valgusküllane, kasutab ära päikesesooja ja on soojapidav. Külamaja on rajatud passiivmajana, et hoida hoone kasutuskulud kontrolli all. Arvestades praeguseid olusid ja kogu maailma suundi oli passiivmaja külaühendusele ainuvõimalik valik.

Rein Riiberg, kes on ühtlasi ka külamaja idee algataja rääkis avamisel: „Soovin et maja aitaks elu maal igas mõttes sisukamaks muuta. Ideid ja huvilisi külamaja kasutamiseks on palju. Madalenergiamaja iseenesest meelitab uudistama.“

Külamaja projekti autorid on passiivmajade propageerija arhitekt Rene Valner (UltraKUB OÜ) ja konstruktiivosa autor insener Jaan Mõttus (Jaan Mõttus Inseneribüroo OÜ). Külamaja ehitas riigihanke korras Nordic Engineering OÜ.

Külamaja valmimine ja avamine on pühendatud Eesti Vabariigi 95. sünnipäevale. Avamisele kogunes pea 150 inimest. Soovijad said mälestuseks kaasa tükikese avamislindist. Peeti innustavaid kõnesid ja lauldi muusik Jaan Elgula eestvõttel ühiselt.

Head Uudised GoodNews