1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Sõprus avab üheks õhtuks Nõmmel kino “Võit” uksed
Sõprus avab üheks õhtuks Nõmmel kino “Võit” uksed

Sõprus avab üheks õhtuks Nõmmel kino “Võit” uksed

Sõprus avab üheks õhtuks Nõmmel kino “Võit” uksedKino Sõprus kolib üheks õhtuks Nõmmele ning avab 1996. aastal suletud kino “Võit” uksed.

10. septembril kell 20.00 on kinos “Võit” taas võimalus näha augustikuus Sõpruses Wim Wendersi retrospektiivi raames linastunud teost “Iha tiivad”.

Sõprus näeb alati vanas väärtuslikku ning soovib taaselustada mahajäetud, kuid endiselt suursugust kinosaali.

Kino “Võit” ehitati 1933. aastal ning kandis algselt nime “Victoria Palace”. Läbi kahe korruse ulatuv kinosaal oli osa vendade Kahrode eestvedamisel loodud suurest ja uhkest multifunktsionaalsest hoonest, mis asus konkureerima üle tee asunud kinoga “Uus-Roxy”. Hoone arhitektideks olid Nõmmel rohkelt elumaju projekteerinud Edgar Velbri ja Friedrich Wendach. Sõjajärgsetel aastatel vahetas kino korduvalt nime. 1951. aastal nimetati lühendatud nime kandev kino “Victoria” liigse lääneliku kõla tõttu ümber kinoks “Võit”.

Film “Iha tiivad” on suurepärane sissevaade 1987. aasta Berliini. Wenders on tabanud unikaalsed kaadrid Berliini linnaruumist ning paar aastat hiljem langenud kuulsast Berliini müürist. Film pärjati 1987. aasta Cannesi festivalil parima režissööri auhinnaga.

Unenäolise pildikeelega romantilise teose peategelasteks on kaks inglit, kelle ülesanne on inimeste üle valvata ja neid kurja eest kaitsta. Legendaarne kriitik Roger Ebert on mõtisklenud: “Minu jaoks on see film nagu muusika või maastik. See puhastab mu meeled ja tekkinud vaba ruum annab võimaluse küsimuste tekkimisele. Miks mina ja mitte sina? Miks ma olen siin ja mitte seal? Millal algas aeg ja kus lõpeb ruum?”.

Der Himmel über Berlin, Saksamaa / Prantsusmaa 1987

Filmi pikkus 128 minutit, film linastub saksa keeles eestikeelsete subtiitritega.

Head Uudised GoodNews