1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sudarskis: Tallinn on uuenduslikkuse sümbol
Sudarskis: Tallinn on uuenduslikkuse sümbol

Sudarskis: Tallinn on uuenduslikkuse sümbol

INTA 38. kongress
INTA 38. kongressil

Rahvusvahelise INTA 38. kongressi teisel päeval tutvustas Tallinn oma väliskülalistele Ülemiste Smart City’it ja Tehnopoli ning andis põhjaliku ülevaate siinsetest e-teenustest.

Tehnopolis tutvustas Tallinn väliskülalistele teadus- ja ärilinnaku kontseptsiooni ja seal tegutsevaid innovaatilisi ettevõtteid. Cityntel esitles nutikat tänavavalgustust, GoSwift ootejärjekorrateenust ning Yoga Systems energiasäästlikke kodujuhtimislahendusi.

Firma Cleveron tutvustas nutikate linnade kongressi delegaatidele postipakkide kättetoimetamise süsteemi, millega Eestis on võimalik tellida endale postipaki kaubanduskeskuses asuvasse pakiautomaati.

INTA peasekretär Michel Sudarskis
INTA peasekretär Michel Sudarskis

Kongressi põhiprogrammi juhatas sisse proovisõit Tallinna uue trammiga. Sellele järgnesid delegaatide plenaardiskussioonid ja arutelud töörühmades, mis andsid võimaluse paljudele esinejatele erinevatest maailma riikidest oma kogemusi jagada ja muljeid avada.

INTA peasekretäri Michel Sudarskise sõnul väärib Tehnopoli arenduslinnakute puhul järgimist Tallinna linna, ülikooli ja ettevõtete omavaheline koostöö. „Tehnopolis tegelevad teadlased, üliõpilased ja ettevõtjad äriarendusteenuste väljatöötamisega, mida hiljem saab tänu Tallinna kaasabile kasutada suurem osa Eesti elanikest,“ sõnas Sudarskis. „Terves maailmas püüeldakse sellise koostöö poole“.

Michel Sudarskis oli vaimustuses nii Tallinna ühistranspordi piletisüsteemist kui ka koduleheküljest www.peatus.ee, mis võimaldab planeerida reisi nii peatusest peatusse kui ka ühest geograafilisest punktist teise. Puudust aga tunneb INTA peasekretär Eesti pealinna väisates metroost.

Maailma ühe mõjukama linnauurija Michel Sudarskise arvates on Tallinna innovaatilisus võrreldav selliste linnade omaga nagu Manchester, Milano ja Göteborg. „Eesti taasiseseisvumisest on möödas juba ligi veerand sajandit ning sisuliselt ühe põlvkonna jooksul suutis Tallinn teha fantastilisi edusamme,“ arvas INTA peasekretär. „Nüüd tuleks teil järgmise 10 aasta jooksul kasutada Euroopa Liidu rahalisi ressursse tõhustamaks koostööd oma lähimate naabritega – Riia, Vilniuse ja Helsinkiga. Tallinna edu valem on innovatsioonide, teaduse ja tootmise sümbioos.“

Sudarskis lisas, et Tallinna näol on tegu maailmas ühe innovaatilisema linnaga ning see ongi üks peapõhjustest, miks Tallinnale langes osaks au korraldada Rahvusvahelise Linnaarengu Assotsiatsiooni järjekordne kongress.

Head Uudised GoodNews