1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. SULELISED LOETUD! Sügisene linnuloendus EuroBirdwatch läks igati korda
SULELISED LOETUD! Sügisene linnuloendus EuroBirdwatch läks igati korda

SULELISED LOETUD! Sügisene linnuloendus EuroBirdwatch läks igati korda

Sookured.jpg1.-2. oktoobril toimunud rahvusvahelistel linnuvaatluspäevadel EuroBirdwatch 2016 lugesid Eesti linnuhuvilised kokku ligi 220 000 lindu 168 liigist. Nii nagu esialgsete tulemuste põhjal ennustada, oli kirja pandud lindude arv võrreldes varasemate aastatega alla keskmise. Selle üheks põhjuseks on ilmselt pikalt valitsenud soodne rändeilm, mistõttu paljude liikide massränne toimus septembris ning haned ja teised rändajad alles hakkasid meile jõudma, teisalt ka vaatluspäevade kohati tormine ilm.

Siiski toimus ka linnuvaatluspäevadel lindude aktiivne ränne. Näiteks jätkus Pärnumaal Kablis ja mujal sabatihaste erakordselt arvukas liikumine, Tartumaal Mehikoormas loendati kahe päevaga rändel üle 35 000 linnu, sealhulgas vähemalt 6500 tihast, Läänemaal Puise ninal loendati 9300 kaelustuvi.

Vaatluspäevadel kohatud liikide arv seevastu jääb vaid kahe liigiga alla senisele parimale tulemusele. Ka selle põhjuseks võib pidada septembri sooja ja ilusat ilma. Sündis ka üks vaatluspäevade rekord. Ranno Puumets, Kaido Nei ja Andrus Jair kohtasid Eesti lääneosas kahe päeva jooksul koguni 117 linnuliiki, mis ületab eelmist rekordit nelja liigiga.

Linnuvaatluspäevadel loendati kõige enam viuparte ja valgepõsk-laglesid (mõlemaid üle 21 000), kaelustuvisid ja kuldnokki (mõlemaid ligi 14 000), sookurgi ja merivarte (mõlemaid üle 9000). Kõige sagedamini nähtud liik oli ülekaalukalt aasta lind rasvatihane, järgnesid hallvares, pasknäär, musträstas ja harakas. Vaatluspäevade kõige haruldasem leid oli tuhk-lehelind, keda on varem meil nähtud vaid neli korda. Üsna haruldased on ka nähtud vööt-lehelind ja koldjalg-hõbekajakas. Palju kohati ka liike, kelle põhirändeaeg on juba möödas, näiteks räästapääsuke, valge-toonekurg, lepalind, rukkirääk, lõopistrik, rägapart, salu-lehelind, kadakatäks, väike-kärbsenäpp jt.

Linnuvaatluspäevadel osales sel aastal 40 riiki Euroopast ja Kesk-Aasiast. Esialgse kiirkokkuvõtte andmetel osales üle 25 000 linnuvaatleja, kes loendais kokku üle kuue miljoni linnu. Eestis koordineerib vaatluspäevi Eesti Ornitoloogiaühing. Linnuvaatluspäevade lõplike tulemustega saab tutvuda veebilehel www.eoy.ee.

Head Uudised GoodNews