1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Taasavatud Kõue mõis tähistab teist sünnipäeva ja avab üritusterohke suvehooaja
Taasavatud Kõue mõis tähistab teist sünnipäeva ja avab üritusterohke suvehooaja

Taasavatud Kõue mõis tähistab teist sünnipäeva ja avab üritusterohke suvehooaja

Kõue mõisa fassaad Foto: Rainer Ojaste
Kõue mõisa fassaad
Foto: Rainer Ojaste

Täna tähistab Kõue mõis oma teist taasavamise järgset sünnipäeva ja avab üritusterohke suvehooaja.

2. juuni on Kõue mõisa jaoks märgilise tähendusega kuupäev. 2. juunil 1906 müüs Kõue mõisa toonane omanik Rurik von Kotzebue, kuulsa maadeavastaja Otto on Kotzebue poeg, oma valdused Paunküla mõisa omanikule Julius von Hagemeisterile. Sada aastat hiljem, 2. juunil 2006 ostsid Kõue mõisa selle praegused omanikud Eerik-Niiles Kross ja Mary Jordan. Juunis 2012 avas täielikult renoveeritud Kõue mõis üle mitme aastakümne taas oma uksed, olles nüüd butiikhotelli ja restorani ning kunsti- ja koolituskeskusena avatud kõigile külalistele nii Eestist kui ka kaugemalt.

Suvekuudel on Kõue mõis paljude kontsertide ja teatrietenduste toimumiskohaks. Kõue mõisa pargis astuvad juulis ja augustis üles mitmed armastatud Eesti artistid, nagu Tõnis Mägi (9. juuli), Maarja-Liis Ilus (13. juuli), Hedvig Hanson ja Andre Maaker (18. juuli), Marko Matvere ja Ooper-Kvartett (6. august). 16. juulil saab Kõuelt alguse üks suve rajumaid kontsertuure Eesti vabaõhulavadel “Eile nägin ma Eestimaad” ehk taaskohtumine Ruja muusika ja muusikutega. 20. juulil toovad näitleja Rain Simmul ning muusikud Jaan Sööt ja Allan Jakobi vaatajate-kuulajate ette emotsionaalse kontsertetenduse Raimond Valgrest.

Preili Julie 2013 Kõuge mõisa terrass
Preili Julie 2013 Kõuge mõisa terrass

Teist hooaega mängitakse Kõue mõisa õunapuuaias ka näitleja Kersti Heinloole parima naispeaosa auhinna toonud suvelavastust “Preili Julie”. Roman Baskini lavastus, mis jutustab loo lummavast jaaniööst, esietendus 2013. aasta augustis ja on loodud just Kõue mõisa terrassile. Sel aastal mängitakse populaarset lavastust Kõue mõisas juulis ja augustis, kokku 16 korral. Samuti saab ühel õhtul, 11. juulil näha Clément Micheli komöödiat „Nädal aega kolmekesi”, mis on tõeline maiuspala nii head situatsioonikomöödiat kui absurditeatrit armastavale vaatajale.

Kõue mõisa müügi- ja turundusjuhi Kairi Fimbergi sõnul ollakse suvehooajaks valmis. “Tulemas on küll aasta kiireim periood, kuid meeleolukad üritused toovad endaga lisaks kasvanud tööhulgale alati kaasa ka hulganisti häid emotsioone – seda nii külalistele kui ka Kõue mõisa perele,” ütles Fimberg.

Piletid kõigile kontsertidele ja teatrietendustele on müügil Piletilevi müügipunktides. Ürituste kava täieneb jooksvalt. Neile, kes soovivad pärast üritust pikemalt peatuma jääda, et nautida Kõue muinasjutulist loodust ja luksuslikku mõisamajutust, on loodud spetsiaalsed majutuspaketid. Pakette saab broneerida Kõue mõisa hea koostööpartneri, reisibüroo Estravel vahendusel.

2012. aasta suvel taas avatud Kõue mõis on samaaegselt nii kunsti- ja koolituskeskus, puutumatu looduse kaitseala kui ka butiikhotell ja restoran. Tallinnast vaid pooletunnise autosõidu kaugusel asuv põhjalikult ja fantaasiaküllaselt renoveeritud ajalooline mõisakompleks on sihtkoht igaühele, kes hindab ilu ja väärtustab seiklusi. Kõue mõisas on kokku 19 eriilmelist külalistetuba, mille nimed on inspireeritud mõisa kunagise omaniku Otto von Kotzebue eluloost ja maailmarännakutest. Kõue mõisa restoranis Kaheksa Jalga mahub einestama kuni 50 külalist. Ballisaal ning multifunktsionaalne kontserdimaja sobivad ka suurte vastuvõttude, pidude, kultuuriürituste ja koolituste korraldamiseks. Kõue mõis on sage teatrietenduste ja kontsertide toimumiskoht.

Kõue mõisa tegemistega saab end kõige mugavamalt kursis hoida Facebooki lehe www.facebook.com/KauManor vahendusel.

Head Uudised GoodNews