1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Taasiseseisvumispäeval esitleti maali Alo Mattiisenist ja Jüri Leesmendist
Taasiseseisvumispäeval esitleti maali Alo Mattiisenist ja Jüri Leesmendist

Taasiseseisvumispäeval esitleti maali Alo Mattiisenist ja Jüri Leesmendist

Foto: Ants Prii

Jõgeval Betti Alveri muuseumis toimunud Eesti Vabariigi taastamise 26. aastapäeva tähistamisel esitleti maali helilooja Alo Mattiisenist ja luuletaja Jüri Leesmendist, kes on oma loominguga Eesti taasvabanemisse silmapaistvalt tugevasti panustanud.

Maali autor, Jõgeva vallast Paduverest võrsunud kunstnik Sandra Lääne märkis, et võttis kahte Jõgevalt pärit sõpra ja mõttekaaslast kujutava kunstiteose aluseks jõgevlastele juba tuttava Peter Panovi foto, mis kujutab rõõmsameelseid Alo Mattiisenit ja Jüri Leesmenti laulva revolutsiooni ajal. „Selle ajastu idee paremaks edasiandmiseks muutsin tausta ning lisasin stseeni laulupeost.”

„Kõige huvitavam oli ehk proovida tabada emotsiooni ja ajastut. Kas ja kuidas see õnnestus, jääb juba vaataja otsustada,“ rääkis Lääne.

„Jüri Leesmendiga oleksin soovinud hea meelega kohtuda, kuid et maali teostuseks lõpuks aega nappis, siis kahjuks kohtumist korraldada ei jõudnud. Meeleldi kuulan aga tema tagasisidet teosele. Mõlema mehe kujutamise puhul lisas kindlasti veidi pinget juurde asjaolu, et paljud tänased maalivaatajad neid ka isiklikult on tundnud või tunnevad,“ lisas kunstnik.

Jõgeva maavalitsus otsustas tellida maalid paikkonnaga seotud ajaloolistest isikutest ja sündmustest, kes või mis on märkimisväärselt kaasa aidanud Eesti iseseisvumisele ja omariikluse taassünnile. Põltsamaa kunstikooli juhatajal ja tema õpilastel valmis maal esimese sinimustvalge lipu õmmelnud Põltsamaa kooliõpetajast Emilie Beermanist. Sandra Lääne on varem kunsti talletanud Nõukogude okupatsiooni algusaastatel oma kodutalusse Vaimastvere lähedale Läänemardile esimese sinimustvalge lipu peitnud hilisema väliseesti õigusteadlase Karl Auna, Tartu rahu sõlmimise Eesti delegatsiooni juhi Jaan Poska ja Julius Kuperjanovi. „Tänavu palusime Sandral maalida Alo Mattiisenit ja Jüri Leesmenti,“ rääkis maavanem Viktor Svjatõšev. Maalid on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. Svjatõšev peab oluliseks, et möödanikuhõngulist kunsti oleks võimalik vaadata kõigil huvilistel.

Varasematel aastatel tehtud maalid on praegu maavanema kabinetis. Võimalik, et needki tuuakse tulevikus Betti Alveri muuseumisse.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews