1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Taasiseseisvumispäeval toimub Tallinna laulupäev
Taasiseseisvumispäeval toimub Tallinna laulupäev

Taasiseseisvumispäeval toimub Tallinna laulupäev

20. augustil toimub Kadriorus esmakordselt Tallinna laulupäev, kus astub üles tuhatkond lauljat ja pillimeest.

„Nii Valgal, Võrul kui Kuressaarel on oma laulupäev, Tallinnal aga seni mitte,“ nentis linnapea Edgar Savisaar. „Muutkem Tallinna laulupäev traditsiooniks. Ja Kadriorg on laulupäeva korraldamiseks vägagi traditsiooniline paik – meenutagem, et juba 19. sajandi keskpaiku toimusid seal saksa laulupäevad.“Kontsert algab kell 15. Laulupäeval esitatakse erinevas stiilis laule, esinejad on nii koolilapsed kui professionaalid. Lisaks lauljatele ja pillimeestele astuvad veel üles Liisi Koikson, Jaak Johanson, ansambel Ro:Toro jt.

Laulupäeval kõlavad paljud armastatud laulud, nagu „Ärkamise aeg“, „Isamaa ilu hoieldes“, „Sind surmani“, „Kodumaa“, „Tuulevaiksel ööl“, „Mis maa see on” jt, aga ka mõned laulud järgmise aasta laulupeo repertuaarist, mida publik pole kuulnud.Koore ja orkestreid juhatavad dirigendid Aarne Saluveer, Hando Põldmäe, Heli Jürgenson, Triin Koch, Maarja Soone, Raul Talmar, Silvia Mellik, Sirly Illak-Oluvere, Kaie Tanner, Ingrid Kõrvits ja Jüri Rent, laulupäeva lavastab Reeda Toots.

Kontserdi kunstilise juhi Aarne Saluveeri sõnul  on laulupäeva algatamine hea tegu, sest muusika on Eestile rohkem kui vaid üks kunstiliik. „Seda tänu ajaloolistele arengutele, mis on meid kujundanud kogukonnaks, kes juba enam kui sajandi on oma iseolemist ja põlvkondade ühtekuuluvust kinnitanud laulupidude kaudu,” märgib Saluveer. „Muusikalise sõnumi kaudu väljendatud tung põhiõiguste, sh iseseisva riikliku vabaduse kehtestamiseks kõlas läbi kõikide aegade, mil olime võõrvõimule allutatud, ja kulmineerus laulva revolutsiooni ajal.”

Head Uudised GoodNews