1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Taavi Aas: valitsegu kunst meie kõigi meeli
Taavi Aas: valitsegu kunst meie kõigi meeli

Taavi Aas: valitsegu kunst meie kõigi meeli

Taavi Aas_valitsegu kunst meie kõigi meeliTäna avati suvekuudeks üles seatud enneolematult suurejoonelist kunstinäitust – sel suvel saab Tallinna raekojas imetleda vanade meistrite šedöövreid 15.-17. sajandist, seega ei pea tänavu Euroopa kuulsate kunstnike tööde nägemiseks Pariisi või Amsterdami sõitma.

5. juunist kuni 5. oktoobrini toimub Tallinna raekojas unikaalne näitus „Kunst valitseb”. Esindatud on originaalteosed maailmakuulsatelt kunstnikelt nagu Peter Paul Rubens, Pieter ja Jan Brueghel, Lucas Cranach, Albrecht Dürer, David Teniers, Jakob van Hulsdonck, Jacob Savery, Jan Massys jpt. Sellisel tasemel ja hulgal originaalloomingut – ligi 100 maali – ei ole Eestis varem esitletud. Teosed pärinevad erakollektsioonidest üle maailma.

Taavi Aas_valitsegu kunst meie kõigi meeli2Näitust avanud Tallinna abilinnapea Taavi Aas avaldas linnavalitsuse nimel siirast ja sügavat tänulikkust kõigile, kes aitasid omakasupüüdmatult lummavat näitust korraldada, ning soovis sügavaid kunstielamusi kõigile vaatajatele.

„Võimas!“ ütles Taavi Aas näituse kohta. „See tõstab meie armsa raekoja tänavu suveks maailma juhtivate kunstimuuseumide hulka võrdsel tasemel selliste tippmuuseumidega nagu Louvre, Prado, Ermitaaž, Dresdeni galerii, Metropolitan Museum ja Uffizi Firenzes. Näitus on meile nagu ootamatu peavõit kunstiloteriil, sest siin on ainult parim ja parimast parim kunstiklassika rõõmuks nii tallinlastele kui linna külalistele, kes tulevad uudistama Tallinna kui UNESCO Maailmapärandi linna. Tõepoolest – kunst valitseb siin meie meeli ja mõistust!“

Taavi Aas_valitsegu kunst meie kõigi meeli3Tallinna raekoda kui kunagise hansalinna võimu ja vaimu sümbol on raamiks tollase Euroopa ühisest kultuuriruumist võrsunud kunstile. Näitus „Kunst valitseb“ viitab võimu ja vaimu kokkupuutepunktidele. Euroopa vanade meistrite kunst oli võimsaks meediumiks kunagise valitseva moraali ja ideaalide edasiandmisel. Raekoda on tollase kunsti sõnumi tänasesse päeva edasikandmisel tähendusrikas paik – andes rohkem valitsemisruumi kunstile, mis kannab igavikulisi ideaale, loome endas ja ühiskonnas parema tasakaalu.

Näituse peakorraldaja on Art-Life Projekt OÜ, kelle eesmärk on ellu viia kõrgetasemelisi rahvusvahelisi kunstiprojekte egiidi all „maailm läbi kunsti”, kaasates oma tegevusse parima kunstikogemusega spetsialiste meilt ja mujalt. Näitus valmib koostöös Tallinna raekojaga.

Lisalugemist leiab Tallinna raekoja kodulehelt ning näituse kodulehelt.

Head Uudised GoodNews