1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tallinn annab Grammyga pärjatutele kokku 15 000 eurot
Tallinn annab Grammyga pärjatutele kokku 15 000 eurot

Tallinn annab Grammyga pärjatutele kokku 15 000 eurot

Tõnu Kaljuste
Tõnu Kaljuste

Tallinna linnavalitsus otsustas kolmapäeval premeerida Grammy muusikaauhinnaga pärajatud dirigent Tõnu Kaljustet, helilooja Arvo Pärti ja Tallinna kammerorkestri orkestrante kokku 15 000 euroga.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart märkis linnavalitsuse teatel, et klassika kategooria Grammy võitmine näitab suurt tunnustust ühe linna muusikakultuurile ja muusikutele. “Kahtlemata on see maailma muusikaelu üks tähtsamaid auhindu, mille võitmine sai võimalikuks tänu kahe Euroopa kultuuripealinna, Istanbul 2010 ja Tallinn 2011 ning Arvo Pärdi, Tõnu Kaljuste ning Tallinna kollektiivide pikaajalisele kunstiliselt eesmärgistatud koostööle,” sõnas Kõlvart.

Plaadi nimilugu “Aadama itk” telliti Tallinna ja Istanbuli kultuuripealinnade poolt, teose esmaettekanne toimus 7. juunil 2010. aastal Istanbuli Rahvusvahelise Muusikafestivali raames ning Grammyga auhinnatud salvestus tehti 2011. aasta novembris Tallinnas Niguliste kirikus. Salvestuse andis välja plaadifirma ECM.

Tõnu Kaljuste, Tallinna kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, ansambel Vox Clamantis, Läti Raadio koor ja Sinfonietta Riga võitsid 26. jaanuaril Los Angeleses toimunud 56. Grammy muusikaauhindade jagamisel auhinna parima kooriettekande kategoorias Arvo Pärdi autoriplaadiga “Adam’s Lament”.

Grammy on USA-s välja antav mainekaim ning tunnustatuim plaadiauhind maailmas, mida võib kõrvutada kinomaailma Oscari või kirjandusmaailma Nobeli auhinnaga. Auhinnaga ei kaasne rahalist preemiat. Juba Grammy lõppvooru jõudmine on interpreetidele ja muusikakollektiividele suur au.

Head Uudised GoodNews