1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinn kaasajastab järgemööda lasteaedu
Tallinn kaasajastab järgemööda lasteaedu

Tallinn kaasajastab järgemööda lasteaedu

Tallinna linn on seadnud eesmärgiks korrastada kõik vanemad lasteaiahooned. Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on linn viimastel aastatel ehitanud mitmeid uusi lasteaedu ja korrastanud rühmaruume, kuid paljud lasteaiad ootavad ja vajavad veel põhjalikumat remonti. „Kui viimase kümnekonna aasta vältel oleme peamiselt keskendunud täiendavate lasteaiakohtade loomisele ja uute lasteaedade ehitamisele, siis nüüd on linn võtnud eesmärgiks teha korda kõik ajale jalgu jäävad lasteaiad. Nii ongi Männikäbi lasteaed üks esimeste hulgas sellest suuremast projektist,“ tõdes Belobrovtsev. „Ainuüksi järgmisel aastal oleme koolieelsete lasteasutuste remondi- ja renoveerimistöödeks kavandanud ligi 11,6 miljonit eurot.“

Lasteaia vana hoone avati 1967. aastal Tallinna 118. Lastepäevakodu nime all. Hoone rekonstrueerimise hetkeks oli maja niivõrd amortiseerunud, et see oli otstarbekas kandekonstruktsioonideni lammutada. Keldrid süvendati ja sinna paigaldati tehnosüsteemid. Nõuetekohase sisekliima tagamiseks soojustati hoone välisseinad ja katus. Ühtlasi ehitati ajakohane ja ökonoomne soojatagastusega ventilatsioonisüsteem, kus CO2 taset ruumides jälgitakse andurite abil ja automaatika võimaldab personalil hoone süsteeme juhtida arvutipõhiselt. Lasteaed sai helikindla lükanduksega eraldatud võimlemis- ja muusikasaalid, mille saab vajadusel muuta üheks suureks saaliks. Saalis on kasutatud helisummutavat, mugavat ja vetruvat ning niiskuskindlat spordipõrandat. Kui hetkel on lasteaias avatud üheksa rühma 162 lapsele (1 aia-, 4 sõime- ja 4 erirühma), siis järgmisel aastal avatakse veel ka kümnes rühm. Ühtekokku saab uuenenud lasteaias olema kohti 180 lapsele.

„On suur rõõm Männikäbi lasteaia rahvale öelda: tere tulemast koju,“ sõnas Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. „Vahepealsetel kuudel tegutsesid männikäbilased ju kuues erinevas Mustamäe paigas, mis olid kõik küll toredad, aga eks me tea ju kõik, et oma maja on ikka oma maja. Pealegi on nüüd tegemist tõesti ilusa maja ja tipp-topp ehitusega Paide MEKi poolt. Soovin Männikäbi lasteaia perele kogu südamest palju õnne ja ilusaid aegu!“

Ka lasteaia direktor Aino Kallavus tunneb heameelt, et lasteaia ruumid said uue ja meeldiva sisekujunduse ning seda kiidavad ka lapsevanemad. „Ruumide kujundus ja värvid meeldivad neile väga,“ sõnas Kallavus. „Ka lapsed naudivad väga avaraid rühmaruume ja head õhkkonda. Suurim muutus võrreldes vana majaga on aga see, et meil on nüüd soe,“ märkis Kallavus.

Männikäbi lasteaia hoone rekonstrueeriti Keskkonnainvesteeringute Keskuse projekti „Tallinna Männikäbi Lasteaia energiatõhususe parandamine“ raames. Ehitustöödega alustati tänavu jaanuaris. Ehitustööd maksid kokku 2,35 miljonit eurot ning sisustus 134 000 eurot.

Head Uudised GoodNews