1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinn tähistab riigi taasiseseisvumispäeva lauluga
Tallinn tähistab riigi taasiseseisvumispäeva lauluga

Tallinn tähistab riigi taasiseseisvumispäeva lauluga

Taasiseseisvumise aastapäeval avavad Vilniuse, Riia ja Tallinna linnapea Tallinnas Harjumäel 20. augusti väljakul Balti keti mälestuskivi, pidupäeva kulmineerub aga üldrahvaliku laulupäevaga Kadriorus.

Mälestuskivi avamisel kõnelevad Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Riia linnapea Nils Ušakovs ja Vilniuse linnapea Arturas Zuokas.

Pidulik üritus algab kell 13.30.

Balti riikide ajaloos tähtsat sündmust meenutava mälestuskivi puhul on tegemist kolmeosalise skulptuuriga – teine samasugune kingiti Riia linnale ning kolmas paigaldati pidulikult Vilniusse juba tänavu 24. mail. Mälestuskivi kinkis Tallinnale Vilniuse linnavalitsus.

Leedu skulptori Gitenis Umbrasase poolt loodud mälestuskivile kinnitatud plaadil on kujutatud jalajäljed, mis sümboliseerivad Balti ketist osavõtnuid. Lisaks mälestuskivile avatakse ka selle juurde kuuluv mälestustahvel, millel on lisaks eestikeelsele selgitav tekst ka läti, leedu, inglise ja vene keeles.

Mälestuskivi avamisel annab tiibklaveril vabaõhukontserdi tuntud pianist ja helilooja Rein Rannap, kaastegev on meesvokaalansambel Ensemble Collegium Musicale.

Taasiseseisvumispäeval esmakordselt toimuval Tallinna laulupäeval astub üles tuhatkond lauljat ja pillimeest, lisaks laulukooridele esinevad ka Liisi Koikson, Jaak Johanson, ansambel Ro:Toro ja teised. Kontsert algab kell 15 Kadriorus.

Laulupäeval kõlavad paljud armastatud laulud nagu „Ärkamise aeg“, „Isamaa ilu hoieldes“, „Sind surmani“, „Kodumaa“, „Tuulevaiksel ööl“, „Mis maa see on” ja teised, aga ka mõned laulud järgmise aasta laulupeo repertuaarist, mida publik pole kuulnud.

Kontserdi kunstilise juhi Aarne Saluveeri sõnul on muusika Eestile rohkem kui vaid üks kunstiliik.

„Muusikalise sõnumi kaudu väljendatud tung põhiõiguste, sealhulgas iseseisva riikliku vabaduse kehtestamiseks kõlas läbi kõikide aegade, mil olime võõrvõimule allutatud, ja kulmineerus laulva revolutsiooni ajal,” rääkis Saluveer.

Head Uudised GoodNews