1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinn toetab Tallinna Rooma-Katoliku Peeter-Pauli kiriku restaureerimist
Tallinn toetab Tallinna Rooma-Katoliku Peeter-Pauli kiriku restaureerimist

Tallinn toetab Tallinna Rooma-Katoliku Peeter-Pauli kiriku restaureerimist

Tallinna Linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart ja Rooma-Katoliku Kiriku Peeter-Pauli Koguduse preester Alfonso Di Giovanni allkirjastasid täna sihtotstarbelise toetuse lepingu, mille kohaselt toetab Tallinna linn Peeter-Pauli kiriku restaureerimist 125 000 euroga.

Tallinna Linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart märkis, et arvestades katedraali tähtsust vanalinna avatud külastuspaigana ning mõeldes ette ka Rooma-Katoliku Kiriku paavst Franciscuse visiidile Tallinnasse selle aasta sügisel otsustasime toetada koguduse pingutusi katedraali restaureerimisel. „Rooma-Katoliku kiriku Peeter-Pauli kogudus Tallinnas esitas möödunud aasta sügisel Tallinna Linnavalitsusele taotluse toetada 2018. aastal kultuurimälestise Peeter-Pauli katedraali restaureerimist,“ ütles Kõlvart. „Kogudus planeerib töödesse ise panustada ning Tallinna linn otsustas kogudust toetada katedraali restaureerimisel 125 000 euroga.“

Rooma-Katoliku Kiriku piiskop Philippe Jourdan sõnas, et aastaid kestnud head ja sõbralikud suhted linnaga on olnud kirikule olulised. „Koostöö linnaga on vajalik, sest Peeter-Pauli katedraal asetseb üheltpoolt nii unikaalses keskkonnas, kui seda on vanalinn, aga samas on kirik vaimulikuks koduks paljudele linlastele,“ lisas piiskop Jourdan.

Rooma-Katoliku Kiriku Peeter-Pauli neogooti-stiilis kolmelööviline kirik on ehitatud 1845. aastal. Algselt asus samas Peeter-Pauli kiriku kohas dominiiklaste kloostri refektoorium, mida hakati 1799. aastal kohandama kirikuks. Esimene ümberehituse plaan valmis 1833. aastal Peterburi arhitekt Karl Rossi poolt. 1841. aastal algasid kiriku ehitustööd, milleks lammutati refektooriumi võlvid ja lõunapoolne müür. Kirikuhoone valmis üldjoontees aastal 1844 ja esimene jumalateenistus peeti 1845. aastal. Läänesein kujundati esinduslikuks fassaadiks 1920. aastal Erich Jacoby (1885–1941) ja Franz de Vriesi (1890–1938) poolt. 1999. aastal toimus suurem fassaadide restaureerimine. Viimased suuremad remonttööd on toimunud 2003. ja 2016. aastal. 2016. aastal renoveeriti katedraali pea- ja põhjafassaad ning osaliselt katus.

Head Uudised GoodNews