1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tallinn tunnustab teenekat koolijuhti Lauri Leesit elutööpreemiaga
Tallinn tunnustab teenekat koolijuhti Lauri Leesit elutööpreemiaga

Tallinn tunnustab teenekat koolijuhti Lauri Leesit elutööpreemiaga

Foto: Pixabay

Tallinna tänab ja tunnustab teenekat koolijuhti, Tallinna Prantsuse Lütseumi direktorit Lauri Leesit elutööpreemiaga, mille annab üle abilinnapea Vadim Belobrovtsev täna Lillepaviljonis õppeaasta lõppu tähistaval pidulikul vastuvõtul.

„Lauri Leesi kuulub nende väheste eestlaste hulka, kes on legendiks saanud juba eluajal, ütles Enn Eesmaa juba 2005. aastal. Usun, et ma ei liialda, kui nimetan Lauri Leesit üheks hariduse sümbolitest – niivõrd palju on ta oma elu jooksul haridusellu andnud,“ rääkis Belobrovtsev. „Ta on hingega õpetaja ja koolijuht, kes on juhtinud oma kooli taasavamise algusest peale ning kujundanud sellest linna ühe hinnatuima haridustempli. Oma armastusega prantsuse keele ja kultuuri vastu on Lauri Leesi nakatanud kõiki, kes temaga kokku puutuvad, ja mitte ainult õpilasi, vaid ka nende vanemaid. Kuid see on vaid murdosa tema tööst ja panusest Tallinna ja kogu Eesti hariduselu arendamisse.“

Ta on hingega õpetaja ja koolijuht, kes on juhtinud oma kooli taasavamise algusest peale ning kujundanud sellest linna ühe hinnatuima haridustempli.

Hinnatud prantsuse keele õpetaja oli Lauri Leesi juba siis, kui see valdkond polnud Eestis igapäevane ja lihtsasti kättesaadav. Ta on koostanud arvukalt lugemikke ja õpikuid ning on raamatusarja „Europeia“ algataja, koostaja ning väljaandja.

Tallinna Prantsuse Lütseumi direktoriks sai Lauri Leesi aastal 1992, praeguseks on ta ametis olnud juba 26 aastat. Koolis kasutatav õppemetoodika on direktori enda väljatöötatud. Muuhulgas õpitakse mitut ainet tema kirjutatud õpikutest, koolis on kohustuslike õppeainete hulgas seltskonnatants ning kõigil tuleb tunda kuulsate kunstnike teoseid. Kool on läbi aastate saavutanud vabariigi tasemel kõrgeid õppetulemusi ning paljud õpilased on lõpetanud gümnaasiumi kuld- või hõbemedaliga. Tugevalt esinetakse ülelinnalistel ja -riigilistel aineolümpiaadidel. Koolipere ise nimetabki oma asutust „õppimiskallakuga kooliks“.

Koolipere ise nimetabki oma asutust „õppimiskallakuga kooliks“

Lauri Leesi tegevus haridusjuhi ning prantsuse keele ja kultuuri tutvustajana on paistnud silma läbi aegade. 1997. aastal tunnustas Prantsusmaa Lauri Leesit ordeniga Palmes Academiqués (Akadeemilised palmioksad) ning 2001. aastal Prantsuse Auleegioni ordeniga (Ordre national de la Légion d’honneur). 1998. aastal omistati talle Eesti Vabariigi IV klassi Valgetähe orden ning 2005. aastal Presidendi kultuurirahastu hariduspreemia. 1997. aastal autasustas Tallinn Lauri Leesit linna teenetemärgi ning 2013. aastal linna vapimärgiga.

Elutööpreemia antakse Lauri Leesile üle 30. mail kell 14 algaval õppeaasta lõpu puhul korraldatud pidulikul vastuvõtul Lillepaviljonis.

Head Uudised GoodNews