1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tallinna Kammerorkester mängib Glassi ja Xenakist
Tallinna Kammerorkester mängib Glassi ja Xenakist

Tallinna Kammerorkester mängib Glassi ja Xenakist

Tallinna Kammerorkester toob kontserdisaali muusika, mis on jõudnud filmide soundtrack’idele, mõjutanud reklaamitööstust ning millel on seoseid isegi arhitektuuriga. Kontsert “Kõrvaring” (Tõnu Kaljuste uudissõna silmaringile muusikamaailmas) toimub 9. novembril kell 19 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia uues saalis.

20. sajandi klassik Philip Glass, kes on inspireerinud selliseid muusikuid nagu David Bowie, Brian Eno, Michael Nyman ja John Adams, on mõjutanud tervet popkultuuri – alates filmide soundtrack’idest kuni telereklaamideni. Glass lõhkus omal ajal seina klassika ja popmuusika vahel, ja sellest ajast peale on ideedevahetus popi ja klassika vahel olnud väga aktiivne. „Kõrvaringi“ kontserdil saab kuulda Philip Glassi teost „Company“, mille helilooja kirjutas Samuel Becketti samanimelise romaani lavaletoomiseks.

Mõjukas helilooja on ka Iannis Xenakis, 20. sajandi üks suurimaid ja põnevamaid muusika moderniseerijaid ning lisaks veel edukas arhitekt. Xenakis on töötanud tegevarhitektina sajandi mõjukaima Le Corbusier’ arhitektuuribüroos, olles seal mitmete Le Corbusier’ projektide kaasautor. Xenakise kavandatud oli 1958. aasta EXPO maailmanäituse Philipsi paviljon, millest ta kirjutas hiljem ka helilooja hiljem kirjutas muusikalise versiooni. „Kõrvaringis“ saab kuulata Xenakise teost „Voile“, mida sarnaselt teiste selle kontserdi lugudele kuuleb Eesti kontserdisaalides harva kui üldse.

9. novembri kontserdil „Kõrvaring“ on Glassi ja Xenakise kõrval kavas Igor Stravinski, keda filmiloojad samuti sageli oma soundtrack’idele valivad, ning maailmas kõige rohkem esitatavad Läti tänapäevased heliloojad Pēteris Vasks ja Artūrs Maskats.

Kontsert toimub Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia uues teatri- ja kontserdimajas, mis avati oktoobri alguses ning on hetkel Eestis akustilise muusika kuulamiseks üks parimaid Euroopa tasemel kontserdisaale.

„Kõrvaringi“ kavas olevaid teoseid esitab Tallinna Kammerorkester ning dirigendi ja solistina Hugo Ticciati, kes on Rootsi kaasaegse muusika festivali „O/MODƏRNT“ ja samanimelise ansambli eestvedaja. Ticciati ja orkestriga jagab lava tšellovirtuoos Julian Arp, kes on Vene legendaarse tšellisti Boris Pergamenštšikovi üks viimaseid õpilasi.

Tallinna Kammerorkester, asutatud 1993. aastal, on Eesti ainus püsikoosseisuline keelpilliorkester. Orkestri moodustavad hinnatud keelpillimängijad, kes astuvad regulaarselt üles ka solistide ja kammermuusikutena. Tallinna Kammerorkestri asutaja ja kunstiline juht on Tõnu Kaljuste.

Head Uudised GoodNews