1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tallinna kiirabi katusele paigaldati päikeseelektrijaam
Tallinna kiirabi katusele paigaldati päikeseelektrijaam

Tallinna kiirabi katusele paigaldati päikeseelektrijaam

Tallinna linn plaanib taastuvenergia osakaalu suurendamiseks rajada hoonetele päikeseelektrijaamad, mille pilootobjekt paigaldati Tallinna kiirabijaama hoone katusele.

Tallinn on seadnud eesmärgiks Euroopa rohelise pealinna tiitli. Taastuvenergialahenduste maksimeerimine linna munitsipaalhoonetes on üheks tiitli saamise eelduseks. Äsjavalminud  25-kilovatise võimsusega päikeseelektrijaam kiirabihoone katusel on esimene Tallinna PV-100 projekti raames. Peagi on tulemas uued hanked, mille käigus soovitakse leida parimad partnerid linnale nii ehituskonstruktsioonide tugevuse hindamisel kui ka päikeseelektrijaamade projekteerimisel ja ehitamisel.

Tallinn on liitunud linnapeadepaktiga ning võtnud kohustuse suurendada taastuvenergia kasutamise osakaalu 2020. aastaks 20 protsendini ja vähendada süsinikdioksiidi emissiooni 2030. aastaks 40 protsenti. Mastaapse päikeseelektrijaamade rajamise projekti käigus ehitatakse aastatel 2019-2020 hoonetele kuni 100 päikeseelektrijaama.

Tallinna Energiaagentuur analüüsib kõikide linnale kuuluvate hoonete katuste paiknevust ilmakaarte suhtes, kallet, varjude puudumist, tarbimisulatust ja katusekonstruktsioonide tugevust. Tähtis on tagada hoone kasutajate turvalisus.

„Päikesepaneele ei tule vaadata kui energiatõhususe miinimumnõuetega kaasnevat ebamugavat kulu või ehitushinna kallinemist, vaid võimalust hoone elutsükli jooksul märkimisväärselt säästa energiakuludelt,“ sõnas agentuuri taastuvenergia analüütik Andres Meesak.

Head Uudised GoodNews